blogg

Mer spillemidler går direkte til grasrota

Når 2018 er over vil Norsk Tipping presentere nok et rekordoverskudd. Denne gangen går inntektsøkningen direkte til lokale lag og foreninger i hele landet.

Norske lag og foreninger får om lag 200 millioner kroner ekstra fra spillemidlene for 2018, direkte til egen konto, skriver Tonje Sagstuen (innfelt).
TonjeSagstuen
Publisert:14. desember 2018Endret:18. januar 2023

Årsaken til det er den «lille revolusjonen» som skjedde ved nyttår, da regjeringen satte opp Grasrotandelen fra fem til sju prosent. To prosent opp høres kanskje ikke så mye ut, men når utgangspunktet er Norsk Tippings brutto omsetning blir det veldig mange penger.

Direkte fra kundene

I praksis betyr dette at norske lag og foreninger får om lag 200 millioner kroner ekstra fra spillemidlene for 2018, direkte til egen konto. Penger de får rett fra Norsk Tippings kunder, og med få unntak selv bestemmer hvordan de vil bruke. Det kan være penger til ny pølsekoker og vaffeljern. Nye femmermål på treningsfeltet, en halv minibuss eller en ekstra treningssamling.

Pen økning

For den jevne grasrotmottaker betyr disse to ekstra prosentene en pen inntektsøkning. Når vi nå snart skriver tredje advent har for eksempel idrettslaget Vind fra min egen hjemby, Gjøvik, fått inn 350 000 kroner så langt i 2018. For hele fjoråret fikk de 273 000 kroner. Barnekreftforeningen i Nordland ligger an til å få inn opp mot 600 000 kroner, mot 340 000 i fjor. Da har de i tillegg lagt seg i selen og vervet nesten 300 nye givere.

Ubyråkratisk

Det aller fineste med Grasrotandelen er at den er så velsignet ubyråkratisk. Det er regjeringens grep for å gi frivilligheten en direkte vitamininnsprøytning. Det er ikke et eneste fordelingsutvalg eller papirmølle i sikte. Bare spillemidler på konto, til frivillige som skal bruke dem til å skape aktivitet i nærmiljøet sitt. Valgt av spillerne hos Norsk Tipping.

Stort potensial

Potensialet er fortsatt stort for lag og foreninger som ønsker å bruke ordningen. Ennå er det over 900 000 av Norsk Tippings to millioner kunder som ikke har valgt seg en mottaker. En forening som har gjort en god vervejobb, vil ha sikret seg en relativt stabil sum som kommer inn på konto tre ganger i året, hvert år. Grasrotgivere forblir nemlig trofaste når de først har valgt seg en mottaker.

Fakta om Grasrotandelen:

  • Norsk Tippings kunder kan øremerke sju prosent av summen de selv spiller for til et frivillig lag eller forening som har registrert seg som grasrotmottaker i Frivillighetsregisteret i Brønnøysund.

  • For Oddsen, kasino- og bingospill er grasrotandelen 14 prosent av omsetningen etter at premier er trukket fra.

  • En grasrotgiver genererer ca. 550 kroner i året.

  • Det er ca. 30 000 registrerte grasrotmottakere

  • Ca. 1,2 millioner av Norsk Tippings 2 millioner kunder har valgt seg en grasrotmottaker.

  • I 2017 utbetalte Norsk Tipping 455 millioner kroner i grasrotandel.

  • For 2018 er prognosen pr. 14.desember på ca. 630 millioner kroner.

Relaterte artikler