lotto

Norges første Lotto-millionær: - Følelsen kommer hver lørdag

Vi har snart 7 000 Lotto-millionærer. Evy Stefanovici ble den aller første - helt tilbake i 1986, og hun kan fortsatt kjenne på Lotto-spenningen. 

HISTORISK: Evy Stefanovici var først ute som norsk Lotto-millionær. Her er hun avbildet i forbindelse med spillets 25-årsjubileum i 2011.Skjermdump: NRK
Forfatterbilde Norsk TippingOla ThorsetPublisert:17. august 2021Endret:3. januar 2023

- Det føltes rart, sier Evy Stefanovici (76) fra Harstad til Norsk Tipping - om øyeblikket for over 35 år siden - da Telefonen fra Hamar nådde henne med budskapet om at hun var blitt Norges aller første Lotto-millionær. 

Siden den gang har totalt 6 997 nordmenn sikret seg millionpremie i vårt mest populære lotteri. Siden det i snitt er over tre personer som vinner millionbeløp i Lotto hver uke, er det slett ikke umulig at millionvinner nummer 7 000 kommer lørdag 21. august.

Lotto har spillefrist lørdag kl. 18.00

Sju rette - og litt til

Vi spoler tiden tilbake over tre tiår: 19. april 1986 startet det som må kunne kalles et lotterieventyr i Norge - da historiens aller første Lotto-trekning fant sted i Norsk Tippings lokaler på Hamar. I høytidelige former ble trekningen gjennomført foran et stort pressekorps - og med direktesending på NRK. 

Ingen prikket inn sju rette i den aller første trekningen, men seks spillere vant 2. premie - på drøyt 256 000 kroner hver. Allerede lørdagen etter kunne en heldig spiller juble etter at alle sju tallene gikk inn på hennes kupong. Kvinnen vant dermed 500 000 kroner, som var premietaket for 1. premien den gang. 

Med andre ord skulle det meget godt gjøres å bli Lotto-millionær for 35 år siden. Men det skjedde - og det var ikke mange ukene etter den første trekningen. 31. mai 1986 var datoen, og det var altså Evy Stefanovici som var den heldige. Hun hadde spilt et system med ni tall. I tillegg til sju rette tall fikk hun inn et tilleggstall - noe som ga sju 2. premier i tillegg til 1. premien. 

LES OGSÅ: Slik unngår du at pengespill blir et problem

- Jeg har det godt

Total premiesum ble 1 358 914 kroner, og Evy fra Harstad kunne kalle seg millionær. Drøyt 35 år senere ringer Telefonen fra Hamar på ny til Evy; denne gangen for å høre hvordan det står til med vår aller første Lotto-millionær.

- Jeg har det bra, med mange hyggelig folk - og en fin familie rundt meg. Blant annet har det kommet tre oldebarn, det er veldig hyggelig, sier pensjonisten Evy. 

Hun kan fortsatt huske vinnerøyeblikket svært godt. På kvelden 31. mai 1986 hadde hun nettopp gjort seg ferdig på jobb på en nattklubb i Harstad. 

LES OGSÅ: 35 år med Lotto-millionærer - ringes nr. 7 000 på lørdag?

- Jeg husker at det kom melding fra Norsk Tipping at noen hadde fått sju rette. Siden Lotto var ganske nytt, tenkte jeg at det sikkert var mange som hadde vunnet 1. premien. Først litt senere, jeg tror det var ved 22-tiden, ble det klart at det var en millionpremie. Ikke lenge etter det, fikk jeg telefonen fra Norsk Tipping der det ble bekreftet at det var jeg som hadde vunnet.  

- Hvordan føltes det?

- Jeg må si det føltes rart der og da. Men selvfølgelig ble jeg også veldig glad.

Lotto har spillefrist lørdag kl. 18.00Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Hawaii-tur

Med et nybygget hus kom pengene godt med, kan hun fortelle. Ellers ble det det hun kaller «det vanlige».

- Ja, det ble en familietur til Hawaii og til California. Det var en flott opplevelse. I tillegg ble det ny bil - en Toyota. 

Den svært sindige nordlendingen svarer følgende på hvordan Lotto-gevinsten endret livet hennes:

- Jeg vil ikke si at den endret situasjonen noe særlig, faktisk. Jeg jobbet som vanlig fram til pensjonsalderen, og vil si at livet har vært ganske så normalt.

Kan det skje igjen?

Samtidig er det liten tvil om at Lotto-gevinsten har satt sine spor i henne. Naturlig nok. 

- Jeg får en spesiell følelse hver lørdag. Da tenker jeg på at det er noen som trolig kommer til å vinne 1. premien, og at de får seg litt av en overraskelse. 

Evy forteller at hun har spilt Lotto fast helt siden millionpremien, og at det fortsatt kribler litt i magen når hun sjekker kupongen.

- En tenker jo liksom at det kan skje en gang til, selv om muligheten er liten. 

Tallene på vinnerrekka fra 1986 er slett ikke gått i glemmeboka. 

- Jeg leverer samme tall fra tid til annen, sier hun. 

- På lørdag kan vi få Lotto-millionær nummer 7 000. Skal du følge trekningen?

- Ja, selvfølgelig. Og jeg kan love dem som eventuelt vinner at det blir moro.  

Vinnersjanse Lotto

For å vinne førstepremie i Lotto må spilleren ha 7 rette vinnertall av 34 mulige. Det betyr at dersom du spiller én rekke, er den teoretiske sannsynligheten for å få 7 rette 1:5,37 millioner per rekke (rundet opp til 1:5,4 millioner per rekke). Sagt med andre ord: Det er 5,4 millioner mulige kombinasjoner av 7 tall når du trekker ut 7 fra de 34 tallene. Statistisk sett vinner man en premie med 4 rette eller bedre i snitt på hver femte kupong på fem rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023: 11 532 540

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023: 210 (7 rette)

  • Antall millionpremier i 2023: 296 (152 ordinær Lotto + 144 på Supertrekning)

  • Høyeste premieutbetaling i 2023: 15 560 335 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler