Tre faresignaler når du spiller. Kjenner du deg igjen?
Har du noen gang tenkt at du bare skal spille litt til for å vinne tilbake det du har tapt? Da kan du ha gått i en klassisk felle av feiltanker. Her er ekspertens forklaring - og tips.
Forskning viser at det å prøve å vinne tilbake penger man har tapt både betyr en risiko for å utvikle spilleproblemer og ofte er et tegn på at man faktisk har spilleproblemer.
- Fenomenet heter på engelsk «chasing the losses», altså at man jager tapene sine. Det høres kanskje ikke så veldig dramatisk ut, men dette er sterke krefter som blokkerer all sunn fornuft. Når du spiller pengespill risikerer du å tape hele innsatsen. Å prøve å vinne tilbake penger du har tapt, er en dårlig strategi. Sannsynligvis vil du bare tape enda mer penger, sier spesialrådgiver Magnus Eidem ved KoRus Øst, som jobber for å utvikle og styrke kunnskapen om spilleavhengighet i Norge.
Hans beste råd for å unngå å jage etter egne tap, er enten å skjerme seg fra muligheten til videre spill eller å sette seg en spillegrense. Det siste er obligatorisk for visse spill hos Norsk Tipping.
- Grensen bør ikke være høyere enn hva du har råd til å tape, sier han.
Tar barnas penger
Eidem har flere års erfaring med behandling av spilleavhengige, og sier at mange blir veldig overrasket over hvor langt de er villige til å gå for å forsøke å vinne tilbake penger de har tapt.
- Folk har tatt opp forbrukslån, begått underslag på jobben og tatt barnas konfirmasjonspenger for å spille mer. Dette får selvsagt store økonomiske konsekvenser, men ikke minst enorme negative følelsesmessige konsekvenser.
RISIKO: Spesialrådgiver Magnus Eidem forteller at det er en dårlig strategi å prøve å vinne tilbake penger man har tapt.
Tror lykken vil snu
Fenomenet med å jage tapene sine henger nøye sammen med en annen type feiltanker, nemlig at dersom man bare spiller lenge nok, så vil det en gang bli din tur til å vinne den store premien.
- Dette kalles på fagspråket «The gambler’s fallacy», altså spillerens villfarelse. Dette er når man tenker at en lang serie med tap nødvendigvis må brytes med en seier. Slik er det ikke i rene tilfeldighetsspill. Det strider mot all fornuft. Det er ingenting som tilsier at det er større sjanse for å vinne neste gang – hver trekning er en ny trekning der man starter helt på scratch, forklarer Eidem.
Han sier at det samme prinsippet til dels også kan gjelde i spill der det er et visst innslag av ferdigheter. Det finnes ingen garantier for å vinne, men man tror bestemt at lykken vil snu.
- Særlig i raske spill på nett kan det være lurt å ta seg en pause fra spillingen innimellom. Kjøl deg ned i ti minutter og tenk deg om. Skal du virkelig spille mer? Hva er fordelene og ulempene hvis du fortsetter? Hos Norsk Tipping går det også an å blokkere din egen mulighet til å spille i alt fra en dag til permanent utestenging.
Nestengevinst er også tap
Et siste viktig begrep Eidem trekker fram, er «near miss». Dette innebærer at man nesten vinner – men ikke helt.
- Om man eksempelvis mangler det siste symbolet på en vinnerrekke, så har den menneskelige hjerne lett for å tolke dette som en nestengevinst, og mange vil derfor fortsette å spille i den tro at det straks er deres tur til å vinne. Men i virkeligheten er jo en «near miss» et tap som alle andre tap. Det er ingen grunn til å tro at en nestengevinst bringer deg nærmere en gevinst, minner han om, og legger til at dette er en av flere kjente faktorer som bidrar til at enkelte spiller lenger enn planlagt. Det er lett å tenke «bare litt til» om man opplever det som at gevinsten er rett rundt hjørnet.
Eidems siste råd er at du blir kjent med dine egne spillevaner:
- Det er så lett å huske gevinstene, og så lett å glemme tapene. Men Norsk Tipping har et veldig godt verktøy man kan benytte seg av, nemlig spillregnskapet. Ved å sjekke spillregnskapet ditt regelmessig, holder du god oversikt over hvor mye penger du faktisk har brukt. Det vil kanskje gi en aha-opplevelse!