oddsen

Historisk finale: Her er Glimt og Moldes stolte cuphistorier

Ventetida har vært lang, men nå skal cupmesterne for 2021 kåres. Vi har sett nærmere på finalistene Molde og Bodø/Glimt. 

CUPFINALE: Bodø/Glimt kan sikre seg sitt tredje cupgull søndag. Molde på sin side jakter sitt femte.
Forfatterbilde Norsk TippingLarsHullebergPublisert:26. april 2022Endret:3. januar 2023

Norsk fotball er vant med at cupfinalen er som en avslutningsfest på sesongen å regne. Det er sesongen siste kamp og en fest for de to deltakende lagene. Nå skal den utsatte festen endelig arrangeres på Ullevaal stadion. 

Vi skriver mai måned når vinneren for NM 2021 skal kåres søndag. Hvem blir tidenes første vårmester? Bodø/Glimt eller Molde?

Søndag 16.00: Bodø/Glimt - Molde, direkte på NRK 1.

Kampen finner du på Oddsen

Kampen er på Søndagskupongen

Finalen blir i år spilt mellom norsk fotballs to klart beste lagene de siste sesongene. De to klubbene har sammen kapret de to øverste ligaplassene de siste tre sesongene.

Cuphistorie Bodø/Glimt

Livet som Glimt-supporter har stort sett bare vært fryd og gammen de siste sesongene. To strake seriemesterskap har havnet på Aspmyra, og i Europa har de bydd på den ene overraskelsen etter den andre. 

Det er ikke første gang Glimt-supporterne har hatt grunn til å smile. For ser vi på historien er det et stolt cuplag som entrer Ullevaal-gresset søndag.

Nordnorske lag fikk ikke lov til å delta på lik linje med resten av landet før 1963. Da fikk de lov til å delta i NM. 

I 1975 tok de gulkledde seg til cupfinalen for første gang. Det endte med gull etter at Vard ble slått 2-0.

To år senere kom de seg til en ny finale. Denne gangen måtte de se seg slått. Lillestrøm stakk av med kongepokalen. 

Det skulle ta 16 år før Glimt sikret seg en ny finaleplass. I 1993 møtte de Strømsgodset til finalen. Bent Inge Johnsen og Tom Kåre Staurviks scoringer sørget for 2-0 og Glimts andre kongepokal.

CUPGULL: Glimt-spillerne jubler etter å ha slått Strømsgodset og sikret Glimt cupgullet. Foto: Morten Holm / NTB.

Tre år senere handlet alt om Nord-Norge i cupfinalen. Bodø/Glimt mot Tromsø. En historisk finale.

Foran 22 000 tilskuere skjøt Runar Berg Glimt i ledelsen ti minutter ut i 2. omgang. Rivalen lenger nord ville det annerledes og ga seg ikke. Ole Martin Årst utlignet før Sigurd Rushfeldt sørget for at det var Tromsø som gikk seirende ut på overtid.

I 2003 tok Glimt seg til sin femte cupfinale. Denne gangen mot mektige Rosenborg. Stig Johansen skjøt Glimt i ledelsen. Frode Johnsen utlignet før kampen gikk til ekstraomganger. Der var det forhåndsfavoritten som innfridde. Jan Gunnar Solli sikret Rosenborg cupgullet med sine to scoringer.

 • Finaler: 5

 • Gull: 2

Cuphistorie Molde

Molde tok seg til sin første finale i 1982. "Halve" Molde var på plass for å overvære finalen mot Brann. Dessverre for Molde var det Brann som trakk det lengste strået og vant 3-2.

I 1989 tok laget fra rosenes by seg til en ny finale. Denne gangen var Viking motstander. 2-2 sto det etter både 90 minutter og 120 minutter. På denne tiden var ikke straffesparkkonkurranse innført, så omkamp ei uke senere måtte til. 

Her var Viking skarpest. Geir Sperre utlignet for Molde, men Alf Kåre Tveit ble matchvinner med sin scoring like etter hvilen. Sistnevnte - med den lyse hockeysveisen - feiret på karakteristisk måte med «flygeren».

I 1994 tok de blåkledde seg til klubbens tredje finale. Skulle det gå denne gangen? Både Molde og Lyn spilte på nivå to, men tok seg til cupfinalen, som ble av det målrike slaget.

Jo Tessem ga Lyn ledelsen. Så utlignet Tarje Norstrand Jacobsen for Molde. Ole Bjørn Sundgot ga Molde ledelsen like før pause, mens Arild Stavrum økte den like etter. Jan Derek Sørensen reduserte for Lyn, men det ble med det. Dermed kunne Molde endelig juble for et cupgull.

Det skulle gå elleve år før Molde igjen skulle innta Ullevaal. I 2005 slo de ut blant annet Bodø/Glimt på veien. I finalen ventet Lillestrøm. Det så ut til å bli et nytt Molde-gull, men på overtid utlignet Arild Sundgot for Lillestrøm og sendte kampen til ekstraomganger.

Der var Molde skarpest. Daniel Berg Hestad og John Andreas Husøy sikret Molde-gull.

I 2009 var det duket for derby-finale. Molde mot Aalesund. 

Molde var store favoritter og tok ledelsen ved Mame Biram Diouf etter en snau halvtime. Like etter hvilen ble Aalesunds Fredrik Carlsen utvist. Molde skulle ro det i land mot ti mann. Men Glenn Roberts utlignet fort. Og det resultatet sto seg til fulltid. 

I ekstraomgangene var Diouf frampå igjen. Molde 2. Aalesund 1. Så entret Tor Hogne Aarøy banen. Tometersmannen stanget inn utligningen like før slutt og cupfinalen gikk til straffesparkkonkurranse. Tangotrøyene misset ikke én eneste gang og sikret seg cupgullet.

I 2013 møtte Molde Rosenborg på Ullevaal. Knut Olav Rindarøy, Jo Inge Berget, Magne Hoseth og Tommy Høiland sto bak målene i 4-2-seieren.

2014 og Moldes til nå siste cupfinale. Dette var også første gang Molde kunne sikre seg dobbel (seriemesterskap og cupgull). 

GULLJUBEL: Tor Ole Skullerud og Mattias Moström jubler for gullet i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB.

Serien vant de på overlegent vis. I finalen ventet bronsevinneren Odd. Det var lenge målløst, men snaue 20 minutter før slutt satte Fredrik Gulbrandsen inn Moldes ledermål. Mohamed Elyounoussi doblet rett før slutt og sikret med Moldes fjerde cupgull.

 • Finaler: 7

 • Gull: 4

Veien til Ullevaal 

Cupen 2021 er spesiell i flere måter. Grunnet covid 19 var det færre lag som fikk inntog i turneringen som først startet i slutten av juli. Bodø/Glimts vei:

 • Rana 1-4

 • Junkeren 1-3

 • Alta 1-2

 • Aalesund 0-3 (walkover)

 • Lillestrøm 4-1

 • Viking 2-1

Moldes vei: 

 • Spjelkavik 1-4

 • Hødd 1-2

 • Bryne 1-4

 • Odd 3-2

 • Sarpsborg 08 4-2

 • Strømsgodset 3-0

De tre første rundene ble spilt i 2021. Resten har blitt spilt inneværende kalenderår.  

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler