oddsen

Formel 1: Avgjøres årets verdensmesterskap i Japan?

Tolv ganger tidligere har verdensmesterskapet i Formel 1 blitt avgjort på Suzuka Circuit i Japan. Denne helgen har Verstappen sesongens største mulighet til å føye seg inn i akkurat den rekka.

I TOPPEN: Red Bull og Ferrari har vært i toppen flest ganger i 2022-sesongen. Holder Leclerc fortsatt liv i drømmen om å bli verdensmester i 2022, eller avgjør Verstappen det hele i Japan?Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:5. oktober 2022Endret:15. mars 2023

Allerede forrige løp kunne Verstappen sikre seg tittelen som verdensmester i årets Formel 1, men løpet endte opp med å bli blant nederlenderens dårligste denne sesongen. Sergio Perez og Charles Leclerc startet foran og ble også de to første til å krysse målstreken. Dermed tok begge flere poeng enn Verstappen og tettet litt av luken opp til toppen.

Japan Grand Prix har i flere år vært et av de siste på kalenderen, og hele tolv ganger har sesongens verdensmester blitt kåret allerede der.

Leclerc må ta 1. eller 2. plassen 

Vinner Verstappen årets Japan Grand Prix med det ekstra poenget for raskeste runde, har ingen av de andre førerne sjans til å hente inn ledelsen på sesongens fire gjenstående løp. Da kåres nederlenderen til verdensmester i Japan denne helgen. Charles Leclerc tok andreplassen i Singapore Grand Prix forrige helg, og med Verstappens skuffende 7. plass er foreløpig ikke alt håp ute for monegaskeren.

Tittelkampen vil holdes i live dersom Verstappen vinner og Leclerc dårligst ender på 2. plass, samtidig som han tar poenget for raskeste runde. Vinner Leclerc eller Perez fortsetter tittelkampen i Austin om to uker, uavhengig av hvilken plassering Verstappen får.

Til tross for den skuffende plasseringen i Singapore forrige helg troner Verstappen fortsatt øverst på tabellen i VM-sammendraget. Luken ned til nærmeste utfordrer Charles Leclerc ble riktignok noe mindre og er nå på 104 poeng. Perez ligger to poeng bak Leclerc og er 106 poeng bak Verstappen som per nå har 341 poeng.

Dersom Max Verstappen leder VM-sammendraget med mer enn 112 poeng etter helgens Japan Grand Prix, er han verdensmester i Formel 1 2022. 

Racerbanen Suzuka Circuit er hjemmebanen til Honda, som er leverandøren av motorene til Red Bull-teamets Formel 1-biler. Verstappen har tidligere uttalt at han ønsker å avslutte tittelkampen og kåres til verdensmester på Hondas hjemmebane. Mye tyder derfor på at nederlenderen vil gi alt for sesongens tolvte seier og avslutte årets kamp om  verdensmestertittel i Japan.Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Suzuka Circuit

Japan Grand Prix er sesongens 18. løp og kjøres på racerbanen Suzuka Circuit i byen Suzuka i Japan. Banen eies av Honda og ble bygget i 1963 som deres testbane. 53 runder skal kjøres på den 5,807 km lange banen som er formet som et åttetall. Banen har 18 svinger og en "crossover" eller en bru omtrent halvveis. Suzuka Circuit regnes som en av de vanskeligste racerbanene i verden og krever mye dyktighet. 

Japan Grand Prix for første gang siden 2019

For første gang etter pandemien arrangeres Japan Grand Prix. Løpet er blant kalenderens mest populære, både blant førere og tilskuere. I 2019 var det finske Valtteri Bottas som stakk av med seieren. Lewis Hamilton har vunnet løpet fem ganger tidligere (2007, 2014, 2015, 2017 og 2018) og er den føreren med nest flest seiere i Japan Grand Prix, kun slått av Michael Schumacher. Sebastian Vettel og Fernando Alonso har også vunnet i Japan tidligere, da med andre team.

I 2019 tok Leclerc 6. plass, mens Verstappen havnet i en kollisjon etter å ha kjørt 14 runder. Året før, i 2018 var det Leclerc som måtte bryte løpet, og Verstappen som tok 3. plassen. Perez tok 8. plassen i 2019 og 7. plassen i 2018.

Tidligere løp på Suzuka Circuit har også vist at ingenting er avgjort etter kvalifiseringen. I 2005 vant Kimi Räikkönen etter å ha startet som nummer 17 etter kvalifiseringen. Får vi en lignende opphenting i årets Japan Grand Prix eller krones Max Verstappen til verdensmester - med fire løp igjen av sesongen?

Formel 1 ser du på Viaplay. Løpet starter søndag kl. 07.00, mens kvalifiseringen kjøres lørdag kl. 08.00.

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler