oddsen

Formel 1: Verstappen har aldri vunnet på denne banen

Sesongens overlegne ener Max Verstappen har aldri vunnet på Monza i Italia. Ferrari er mestvinnende på hjemmebanen, men har hatt alt annet enn jevne resultater denne sesongen. Søndag kjøres Italias Grand Prix på sesongens mest fartsfylte Formel 1-bane – Autodromo Nazionale di Monza.

TOPP OG BUNN: De to Ferrari-førerne har begge vært i toppen og bunnen av resultatlista denne sesongen.Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:7. september 2022Endret:15. mars 2023

Red Bull-fører Max Verstappen har vært overlegen i årets sesong og vunnet ti av 15 Formel 1-løp. Nederlenderen har dermed fått en luke på over 100 poeng ned til konkurrentene i VM-sammendraget og er stadig nærmere å forsvare tittelen som regjerende verdensmester.

Bak Verstappen er det imidlertid ikke like store avstander mellom førerne. Kun 26 poeng skiller mellom 2.- og 5. plass, der blant annet begge Ferrari-førerne er. Ferrari startet årets sesong med begge sine førere på pallen i de to første løpene. Prestasjonene har deretter variert fra toppen til bunnen av resultatlista, noe Ferrari-teamet har måttet tåle kritikk for. Det er derfor knyttet stor spenning til årets 16. løp som skal kjøres på Ferraris hjemmebane i Italia, der tribunene fylles opp med Ferrari-fans fra hele verden.

Ferrari mestvinnende på Monza

Etter løpet på Zandvoort var tidligere Formel 1-fører og verdensmester Nico Rosberg en av dem som kritiserte Ferrari og sa at "til og med F2- og F3-lag utfører bedre depostopp og strategier enn Ferrari. De må virkelig endre noe".

Hjemmelaget Ferrari har historisk sett hatt mest suksess på nettopp Monza og er med 19 seiere det mestvinnende laget på den unike italienske racerbanen. Charles Leclerc kom inn i Ferrari-teamet i 2019 og vant på Monza allerede samme år. I 2020 havnet monegaskeren i en ulykke på runde 23 og måtte derfor bryte, mens han i fjor kjørte inn til 4. plass. Carlos Sainz har bare kjørt på Monza for Ferrari én gang tidligere og endte da på 6. plass.

Tar Ferrari sin 20. seier hjemme på Monza, the Temple of Speed?Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Autodromo Nazionale di Monza i Italia

Atmosfæren førerne og tilskuerne opplever på Autodromo Nazionale di Monza beskrives som helt unik. 53 runder skal kjøres på den 5 793 kilometer lange banen, som har flere likheter til den tøffe belgiske racerbanen Spa. Monza har to DRS-soner, elleve svinger og flere lange rette strekker som gjør at bilene kan kjøre fort over lange avstander og komme opp i høye hastigheter–her er det faktisk full gass i nesten 80% av runden. At bilene kan kjøre såpass fort over så lange avstander, gjør Monza til den raskeste banen i Formel 1 – med hastigheter opptil 340 km/t.

Formel 1s raskeste runde noensinne er naturlig nok satt på Monza: Det skjedde under en trening før Italias Grand Prix i 2004 da Williams-føreren Juan Pablo Montoyas hadde en gjennomsnittshastighet på 260,6 km/t. 

Podiet utenom det vanlige

De to siste årene har pallen på Monza vært alt annet enn forventningene skulle tilsi. Flere av førerne som ikke har ligget an til å verken vinne eller havne på podiet har gjort akkurat det i Italias Grand Prix. I 2020 tok franske Pierre Gasly karrierens første, og så langt eneste, Formel 1-seier foran daværende McLaren-fører Carlos Sainz og Racing Point-fører Lance Stroll. Året etter, i 2021 tok McLaren-fører Daniel Ricciardo seieren foran teamkamerat Lando Norris og daværende Mercedes-fører Valtteri Bottas.

Seks av dagens Formel 1-førere har vunnet på Monza i løpet av karrieren. Mercedes-fører Lewis Hamilton har flest seiere på den italienske banen og vant i 2012, 2014, 2015, 2017 og 2018. I tillegg til Hamilton har følgene av dagens førere vunnet på Monza; Fernando Alonso (2007 og 2010), Sebastian Vettel (2008, 2011 og 2013), Charles Leclerc (2019), Pierre Gasly (2020) og Daniel Ricciardo (2021). 

Max Verstappen har fått et solid forsprang i VM-sammendraget og vunnet på de fleste av Formel 1-banene rundt om i hele verden. En bane han imidlertid aldri har vunnet på er Monza. Nederlenderens beste plassering på den italienske racerbanen er en 5. plass fra løpet i 2018. I 2019 tok han 8. plass, mens han i 2020 fikk problemer med motoren og måtte bryte løpet.

I fjorårets Italia Grand Prix fikk nederlenderen mest oppmerksomhet for krasjen med Lewis Hamilton, der de to førerne som kjempet i toppen av VM-sammendraget, måtte bryte løpet etter 25 runder.

Formel 1 ser du på Viaplay. Løpet starter søndag kl. 15:00, mens kvalifiseringen kjøres lørdag kl. 16:00.

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler