oddsen

Tidligere landslagshelt tror på norsk EM-opptur

Tidligere landslagsspiss, verdensmester og europamester Linda Medalen (57) mener Norge er kapable til å komme til semifinalen i fotball-EM. Norges spiller sin første kamp mot Nord-Irland torsdag kveld.

GLEDER SEG: Tidligere landslagsprofil Linda Medalen skal benke seg foran TV'n når Norge skal spille i EM.
Forfatterbilde Norsk TippingGroSynstadPublisert:4. juli 2022Endret:3. januar 2023

Vi må bla langt tilbake i historiebøkene for å finne forrige gang det norske fotballandslaget tok EM-gull. Det skjedde i 1993. 

Norge stilte med denne førsteelleveren i finalen mot Italia: Reidun Seth, Heidi Støre, Katrine Nysveen, Nina Nymark Jakobsen, Anne Nymark Rylandsholm, Ann-Kristin Aarønes, Cathrine Zaborowski, Hege Riise, Gro Espeseth, Agnete Carlsen, Linda Medalen.

Her finner du fotball-EM på Oddsen

Birthe Hegstad ble byttet inn for Ann-Kristin Aarønes etter 41 minutter. Kvarteret før slutt scoret Hegstad kampens eneste mål. Norge ble europamestere for andre gang. Første gang var i 1987, da slo Norge Sverige 2-1 i finalen i mesterskapet som ble spilt i Norge.

De norske fotballkvinnene var i EM-finalen også i 1989, 1991, 2005 og 2013. Da ble det tap.

- Mange fine kombinasjoner

Linda Medalen stoppet på 152 landskamper for Norge og scoret 64 mål. Hun ble verdensmester i 1995, og var med og vinne EM-sølv i 1989 og 1991, VM-sølv i 1991 og OL-bronse i 1996. Klaffer alt, tror Medalen Norge kan komme langt i mesterskapet som spilles i England.

LES OGSÅ: Bli kjent med Norges Toppserien-spillere

- Jeg var på privatlandskampen mot New Zealand på Ullevaal i juni. Norge har et spennende lag på gang. Men de har litt å gå på fra den kampen. Kanskje de var litt tunge av trening, jeg håper de har trent og lada opp godt til EM. De hadde mange fine kombinasjoner i spillet sitt, sier Medalen, som altså tror Norge har muligheter til å komme til semifinalen.

- Og så kan alt skje etter det, tror Medalen.

Hun mener disse tre lagene blir de største utfordrerne:

- England er sterke, og også Sverige og Tyskland, sier Medalen.

- Må være angrepsvillige

Det er fem år siden Ada Hegerberg sist spilte et mesterskap for Norge. Det var i 2017, og da røk Norge ut etter gruppespillet.

Nå er Hegerberg tilbake på landslaget. Superspissen har hatt en stor sesong i Lyon, og 1. juni toppet det franske laget sesongen med å vinne Champions League etter å ha slått Barcelona 3-1 i finalen. Hegerberg scoret og vant  den gjeve turneringen for sjette gang med Lyon.

- Det er alltid viktig at de beste er med. Hun trenger en del legg i feltet og frispilling. Det skjer ikke bare av seg selv. Så for å få brukt Hegerberg til det hun er god på, må Norge være angrepsvillige, sier Linda Medalen.

SENTRALE: Ada Hegerberg (t.v) og Caroline Graham Hansen er to viktige brikker på det norske EM-laget. Foto: Bildbyrån

- Mye nervøsitet

Motstander i første kamp er Nord-Irland torsdag klokken 21.00. Lagene møttes også i EM-kvalifiseringen. Norge hadde full kontroll i begge oppgjørene og vant begge kampene 6-0.

- En første kamp i et EM er det ofte veldig mye spenthet rundt. Det er nervøsitet, det er mye debutnerver. Det handler hele tiden om å få til litt rytme i måten vi spiller på. Det kan bli vanskelig i første kamp, kommenterte Ada Hegerberg på tirsdagens pressekonferanse.

LES OGSÅ: Slik fungerer EM-manager.

I tillegg til Nord-Irland er Norge i pulje med England og Østerrike. Det er fire puljer med fire lag i hver, og de to beste lagene i hver pulje går til kvartfinale.

Norges pulje krysser med pulje B som har flere sterke lag, og i en eventuell kvartfinale vil Norge møte Tyskland, Danmark, Spania eller Finland. 

Norges innledende kamper:

  • Torsdag 7. juli, 21.00: Norge - Nord-Irland (TV 2)

  • Mandag 11. juli, 21.00: England - Norge (NRK 1)

  • Fredag 15. juli, 21.00: Østerrike - Norge (TV 2) 

Norsk Tipping er stolt generalpartner for hele norsk fotball, og landslagene våre er stolte flaggskip for vårt samarbeid.

Relaterte artikler