oddsen

Tidligere landslagshelt tror på norsk EM-opptur

Tidligere landslagsspiss, verdensmester og europamester Linda Medalen (57) mener Norge er kapable til å komme til semifinalen i fotball-EM. Norges spiller sin første kamp mot Nord-Irland torsdag kveld.

GLEDER SEG: Tidligere landslagsprofil Linda Medalen skal benke seg foran TV'n når Norge skal spille i EM.
Forfatterbilde Norsk TippingGroSynstadPublisert:4. juli 2022Endret:3. januar 2023

Vi må bla langt tilbake i historiebøkene for å finne forrige gang det norske fotballandslaget tok EM-gull. Det skjedde i 1993. 

Norge stilte med denne førsteelleveren i finalen mot Italia: Reidun Seth, Heidi Støre, Katrine Nysveen, Nina Nymark Jakobsen, Anne Nymark Rylandsholm, Ann-Kristin Aarønes, Cathrine Zaborowski, Hege Riise, Gro Espeseth, Agnete Carlsen, Linda Medalen.

Her finner du fotball-EM på Oddsen

Birthe Hegstad ble byttet inn for Ann-Kristin Aarønes etter 41 minutter. Kvarteret før slutt scoret Hegstad kampens eneste mål. Norge ble europamestere for andre gang. Første gang var i 1987, da slo Norge Sverige 2-1 i finalen i mesterskapet som ble spilt i Norge.

De norske fotballkvinnene var i EM-finalen også i 1989, 1991, 2005 og 2013. Da ble det tap.

- Mange fine kombinasjoner

Linda Medalen stoppet på 152 landskamper for Norge og scoret 64 mål. Hun ble verdensmester i 1995, og var med og vinne EM-sølv i 1989 og 1991, VM-sølv i 1991 og OL-bronse i 1996. Klaffer alt, tror Medalen Norge kan komme langt i mesterskapet som spilles i England.

LES OGSÅ: Bli kjent med Norges Toppserien-spillere

- Jeg var på privatlandskampen mot New Zealand på Ullevaal i juni. Norge har et spennende lag på gang. Men de har litt å gå på fra den kampen. Kanskje de var litt tunge av trening, jeg håper de har trent og lada opp godt til EM. De hadde mange fine kombinasjoner i spillet sitt, sier Medalen, som altså tror Norge har muligheter til å komme til semifinalen.

- Og så kan alt skje etter det, tror Medalen.

Hun mener disse tre lagene blir de største utfordrerne:

- England er sterke, og også Sverige og Tyskland, sier Medalen.

- Må være angrepsvillige

Det er fem år siden Ada Hegerberg sist spilte et mesterskap for Norge. Det var i 2017, og da røk Norge ut etter gruppespillet.

Nå er Hegerberg tilbake på landslaget. Superspissen har hatt en stor sesong i Lyon, og 1. juni toppet det franske laget sesongen med å vinne Champions League etter å ha slått Barcelona 3-1 i finalen. Hegerberg scoret og vant  den gjeve turneringen for sjette gang med Lyon.

- Det er alltid viktig at de beste er med. Hun trenger en del legg i feltet og frispilling. Det skjer ikke bare av seg selv. Så for å få brukt Hegerberg til det hun er god på, må Norge være angrepsvillige, sier Linda Medalen.

SENTRALE: Ada Hegerberg (t.v) og Caroline Graham Hansen er to viktige brikker på det norske EM-laget. Foto: Bildbyrån

- Mye nervøsitet

Motstander i første kamp er Nord-Irland torsdag klokken 21.00. Lagene møttes også i EM-kvalifiseringen. Norge hadde full kontroll i begge oppgjørene og vant begge kampene 6-0.

- En første kamp i et EM er det ofte veldig mye spenthet rundt. Det er nervøsitet, det er mye debutnerver. Det handler hele tiden om å få til litt rytme i måten vi spiller på. Det kan bli vanskelig i første kamp, kommenterte Ada Hegerberg på tirsdagens pressekonferanse.

LES OGSÅ: Slik fungerer EM-manager.

I tillegg til Nord-Irland er Norge i pulje med England og Østerrike. Det er fire puljer med fire lag i hver, og de to beste lagene i hver pulje går til kvartfinale.

Norges pulje krysser med pulje B som har flere sterke lag, og i en eventuell kvartfinale vil Norge møte Tyskland, Danmark, Spania eller Finland. 

Norges innledende kamper:

  • Torsdag 7. juli, 21.00: Norge - Nord-Irland (TV 2)

  • Mandag 11. juli, 21.00: England - Norge (NRK 1)

  • Fredag 15. juli, 21.00: Østerrike - Norge (TV 2) 

Norsk Tipping er stolt generalpartner for hele norsk fotball, og landslagene våre er stolte flaggskip for vårt samarbeid.

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler