lottofremside

Vinnersjansen er den samme, men Lotto-maskinen er splitter ny – og får sin premiere lørdag

Lotto-maskiner er ikke som andre maskiner, men alle Lotto-maskiner sørger for hundrevis av millionærer hvert år. Nå er en ny gledesspreder klar på Hamar.

MILLIONMASKIN: Denne (nye) trekningsmaskinen er klar til innsats. – Vi gleder oss til lørdag, sier lotteri- og trekningsansvarlig Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping.Foto: Ola Thorset
Forfatterbilde Norsk TippingOlaThorsetPublisert:23. februar 2023Endret:24. februar 2023

Se video av de forskjellige trekningsmaksinene nederst i saken!

På bildet ser vi lotteri- og trekningsansvarlig Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping - foran den splitter nye Lotto-trekningsmaskinen. Den kommer til å glede mange nordmenn med million-moro i årene som kommer.

Lotto
Spillefrist lørdag kl. 18:00
Lever spill

Derfor byttes maskinene

– Den er ikke veldig ulik den forrige, Roterud Mathisen ..?

– Nei, de fleste må nok se godt etter, men noen forskjeller er det. Blant annet er det en annen «renne», der kulene samler seg etter å ha blitt trukket ut. Det er også en litt annen underdel på maskinen, hvor vi har fått på noen designelementer som er gjenkjennbare for Lotto, svarer Roterud Mathisen.

Det er som kjent det indre som teller, og her er det i all hovedsak samme oppskrift som er fulgt. Med andre ord: Det er sju hovedtall pluss ett tilleggstall som skal trekkes ut hver lørdag, og sjansen for at noen skal klare det, er fortsatt 1:5,4 millioner per rekke.

– Hvorfor byttes trekningsmaskinen nå?

– Dette er den femte maskinen vi har hatt i drift siden den aller første Lotto-trekningen i 1986. Vi bytter maskiner for å unngå for stor slitasje, og har nå landet på fem- til seksårsintervaller for trekningsmaskinene. Det er utvikling også på denne fronten, og vi har nå en forbedret versjon på plass, sier Roterud Mathisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

LOOK-ALIKES: Ingrid Roterud Mathisen foran den gamle trekningsmaskinen og den nye (til høyre).Foto: Ola Thorset

Pensjonist

Maskinen – som nå går inn i en pensjonstilværelse – har vært i bruk siden 2016. Nærmere 2 000 nordmenn har blitt trukket ut som Lotto-millionærer i denne perioden. Hva antallet blir i neste femårsperiode, vet vi selvsagt ikke. Men: Man trenger ikke å være synsk for å spå at det trolig blir hundrevis av nye millionærer også med den nye maskinen, spesielt når statistikken viser at vi i snitt får tre nye Lotto-millionærer hver uke.

Siden den første trekningen i 1986 har over 7 400 nordmenn fått navnet sitt på den eksklusive oversikten over Lotto-millionærer.

De nyeste på lista er en mann fra Drammen og en kvinne kvinne fra Volda. Lørdag 18. februar sikret de seg 7,3 millioner kroner hver, etter å ha vært de to eneste med sju rette.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

PÅ REISEFOT: Den nye trekningsmaskinen tok turen fra Paris til Hamar i januar 2023.Foto: Ingrid Roterud Mathisen

Franskmann på Hamar

Den nye trekningsmaskinen leveres av det franske Akanis Technologies. Selskapet leverer trekningsmaskiner til flere lotteriselskaper verden over.

Representanter fra Norsk Tipping var på fabrikkbefaring i lokalene rett utenfor Paris i november, og fikk overvære deler av produksjonsprosessen.

– Det hele er preget av svært høy presisjon og fokus på detaljer, slik at trekningene skal kunne gjennomføres problemfritt, sier Ingrid Roterud Mathisen, som deltok på turen.

I januar kom trekningsmaskinen til Norge, og ble fraktet til produksjonsselskapet Fabelaktivs lokaler i Hamar – der Lotto-trekningene gjennomføres. Siden den gang har det blitt kjørt mange test-trekninger.

– Det ser ut til å fungere som forventet, og vi gleder oss nå til lørdagens trekning, sier Roterud Mathisen.

Lotto
Spillefrist lørdag kl. 18:00
Lever spill

Hva med kulene?

Det er ikke bare selve trekningsmaskinen som er ny. Også kulene er nye – og får sin ilddåp lørdag 25. februar. De har dog det samme utseendet som tidligere. Her er litt mer info på nerdenivå om de runde (potensielle) gledessprederne:

  • Det er (som du kanskje vet) 34 Lotto-kuler. Hver av disse har en diameter på 44,5 mm. og en vekt på 4 g.

  • Det er fire sett kuler, og disse blir oppbevart i egne kofferter – som er innlåst i en safe når de ikke er i bruk.

  • Kulene er laget av hard skumplast.

  • Kulene blir kontrollert én gang i året. Det er Justervesenet som utfører kontrollen.

  • Justervesenet måler diameteren på hver kule i minst tre akser og utfører måling av matematisk kuleform. I rapportene skal det blant annet noteres høyeste og laveste måleverdi, gjennomsnittsverdi, samt om det fins kuler i settene som faller utenfor grenseverdiene.

  • Toleransegrensene er ± 2,5% på diameteren, og ± 5% på vekt. Dermed kan diameteren variere fra 43,39 mm. til 45,61 mm., og vekta fra 3,80 g. til 4,20 g.

NØYAKTIG: Det er tilfeldig hvilke kuler som trekkes ut i Lotto, men vekt og størrelse på hver enkelt kule er langt fra tilfeldig. Her fra en kontroll utført av Justervesenet.Foto: Justervesenet

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Vinnersjanse Lotto

For å vinne førstepremie i Lotto må spilleren ha 7 rette vinnertall av 34 mulige. Det betyr at dersom du spiller én rekke, er den teoretiske sannsynligheten for å få 7 rette 1:5,37 millioner per rekke (rundet opp til 1:5,4 millioner per rekke). Sagt med andre ord: Det er 5,4 millioner mulige kombinasjoner av 7 tall når du trekker ut 7 fra de 34 tallene. Statistisk sett vinner man en premie med 4 rette eller bedre i snitt på hver femte kupong på fem rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023: 11 532 540

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023: 210 (7 rette)

  • Antall millionpremier i 2023: 296 (152 ordinær Lotto + 144 på Supertrekning)

  • Høyeste premieutbetaling i 2023: 15 560 335 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler