fantasy

Hovedrunden 4. november: Hva forteller xG og xA oss?

Mange av de mest ivrige Fantasy-spillerne bruker disse to størrelsene når de velger ut spillere. Hva betyr de og hvordan bør man bruke dem? Her er alt du trenger å vite.

VINNERLAG: Brukeren SlamDunk vant forrige Hovedrunden-turnering på Fantasy.
Forfatterbilde Norsk TippingJan OlavSjåvik Publisert:2. november 2023

Vi starter ukens forhåndsomtale av Hovedrunden med et dypdykk ned i xG og xA. Senere i artikkelen vil vi som vanlig fremheve noen gode kandidater til ukens største Fantasy-turnering, og til slutt gi noen synspunkter på sesongspillet PL-manager som ruller og går.

Hovedrunden Premier League - sett opp ditt lag her.

xG: Forventet antall scoringer

De siste årene er det blitt mye snakk om xG. Tallet kan brukes for en enkelt situasjon og forteller da hvor sannsynlig det er at et skudd (eller heading) fra den posisjonen vil resultere i et mål. Så kan man summere opp alle målsjansene en spiller har i en kamp, og man får da et bilde av hvor gode sjanser han hadde. Hvis summen er rundt 1.00 var spilleren forventet å score ett mål i snitt i den kampen. Normalt er det bare noen få spillere i hver runde som har en xG på mer enn 1.00.

Når ivrige sesongspillere snakker om «underliggende tall», er det ofte xG de tenker på. Vi vet at over en hel sesong er det godt samsvar mellom xG og hvor mange mål en gitt spiller faktisk scorer. Det er bare noen få spillere som scorer vesentlig flere enn xG’en indikerer, og noen få som scorer langt færre. Noen sesongspillere bruker derfor xG helt ukritisk som en «fasit» på hvor godt Fantasy-objekt spilleren er, men det er alltid en liten mulighet for at det er de dårlige scoringstallene som forteller sannheten.

Et eksempel i denne sesongen er Nicolas Jackson (Chelsea), som i ligaen har en xG på 3.95, men som bare har scoret to mål. Mye tyder på at han ikke holder god nok kvalitet som spiss, men det kan også være kortvarig formsvikt eller bare tilfeldigheter. Vi tror mest på den første forklaringen.

En annen som har skuffet «blinde fans» av xG denne sesongen er Bruno Fernandes (Manchester United). Han har spilt påfallende dårlig i mange kamper, men lenge var han blant de spillerne i ligaen som hadde høyest xG og xA.

Når det likevel kan være bedre å bruke xG enn faktiske mål scoret, er grunnen at over en kortere periode - som fem-seks kamper - så kan de faktisk scoringstallene også gi et misvisende bilde. Det er rett og slett for liten sample size -  tilfeldigheter og dagsform spiller en rolle på kort sikt. Vår erfaring er at xG bare unntaksvis gir et misvisende bilde, mens det skjer oftere når man bruker scoringstall, så lenge vi snakker om et begrenset antall kamper. Hittil i sesongen har lagene bare spilt ti kamper, og det er litt for lite til at vi kan være sikre på at scoringstallene gir et riktig bilde. Men for xG er ti kamper nok. For å få et element av «fersk form» liker vi faktisk å bruke litt færre kamper enn ti. I disse tabellene er våre utregninger basert på de sju siste kampene.

Vi har også en størrelse som heter xA – forventet antall assists, eller målgivende pasninger. Her vurderes det hvor sannsynlig det er at pasningen vil resultere i et mål.

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

IP: InvolvertPoeng

Vi liker å kombinere disse to størrelsene for å få et godt bilde av hvor involvert de forskjellige spillerne er i store sjanser. Da tar vi også hensyn til at et mål belønnes med fire, fem eller seks poeng avhengig av hvilken posisjon spilleren har, mens en målgivende kun belønnes med tre poeng. Summen av poengene for xG og for xA kaller vi InvolvertPoeng. Jo høyere poengsum, jo mer liker vi spilleren.

Vi tracker InvolvertPoeng for de fleste interessante spillerne i Premier League og denne gang presenterer vi noen tabeller som gir nyttig informasjon om de mest aktuelle kandidatene. Først ut er angriperne.

OBS! I denne listen har vi tatt med xG og xA fra og med runde fire til og med runde ti. Vi har også inkludert de faktiske fantasy-poengene spillerne fikk, her har vi tatt med alt, fra runde en til runde ti.

Som forventet er det ingen angripere i ligaen som har vært involvert i like mange store sjanser som Erling Haaland. 31.19 InvolvertPoeng er veldig mye. Vi ser også at han med 83 Fantasy-poeng har fått veldig god uttelling på sjansene. Vi merker oss at Ollie Watkins (Aston Villa) har fått helt ekstrem uttelling på sjansene med 74.10 poeng. Holder han faktisk så høy klasse eller er det bare tilfeldigheter? Vi heller til det første, Watkins synes å være svært god.

En som ikke helt har fått skikkelig uttelling er Rashford (Manchester United). Han ligger på sjetteplass på Involvertpoeng, men bare på 16. plass på faktiske Fantasy-poeng. Den siste kolonnen i tabellen er også interessant. Der kan vi se at både Callum Wilson og Aleksander Isak (begge Newcastle-spisser) scorer høyere enn Haaland på InvolvertPoeng per 90 minutter. Dette gjør dem ekstra interessante den dagen de forventes å spille en hel kamp, hvilket i praksis vil si dager hvor den andre er skadet.

La oss ta en kikk på midtbanespillerne.

Mohammed Salah (Liverpool) er like suveren på InvolvertPoeng som Haaland, men vi ser at til tross for at han har hatt god uttelling, så er det flere som puster ham i nakken på faktiske Fantasy-poeng. Drøye ti poeng bak følger nemlig Son (Tottenham) og Mbeumo (Brentford). Alle tre har imponerende resultater så langt i sesongen.

Den som skiller seg ut i negativ retning, er Ansu Fati (Brighton), som tross mange fine sjanser har fått utrettet lite. Samtidig ser vi også at han har hatt helt enormt med sjanser om man korrigerer for hvor lite spilletid han har hatt. 6.25 på IP per 90 minutter er veldig høyt. Salah kommer imidlertid også veldig godt ut i den kolonnen med 5.13.

De åpenbare kandidatene

Mohammed Salah (Liverpool, 15.7M, midtbane)

Salah har i snitt scoret friske 12 Fantasy-poeng på de tre siste kampene. Nå møter Liverpool Luton, som slipper inn to mål per kamp i snitt, så mye taler for at egypteren kommer til å ta godt for seg igjen. Prisen er høy, men som vi har sett er Salah i særklasse blant midtbanespillerne på InvolvertPoeng.

Erling Haaland (Manchester City, 15.9M, angrep)

Etter noen kamper med mager uttelling er Haaland nå tilbake for fullt. Sist ble det to scoringer og en målgivende, og slikt blir det Fantasy-poeng ut av. Det ble en stund spekulert i formsvikt, men det blir det vel en pause i nå. Det er ikke bare antall mål som imponerer oss, men måten han lager målene på er rett og slett i verdensklasse. Liverpool og Manchester City er rundens to giga-favoritter. Spillerne fra de to lagene er således priset høyt, og man vil neppe greie å presse inn tre angrepsspillere fra hvert av de to lagene med kun 115 millioner å rutte med.

Våre andre ideer

Darwin Nunez (Liverpool, 15.1M, angrep)

Det har vært litt frem og tilbake mellom Jota og Nunez når det gjelder spiss-posisjonen til Liverpool. I våre øyne er Nunez den klare eneren akkurat i øyeblikket, men med Diaz som sannsynlig melder forfall fordi hans far er blitt kidnappet i Colombia er det overveiende sannsynlig at begge starter, slik de gjorde i helgen. Nunez spilte en glimrende kamp, og med den formen han er i nå kan vi ikke utelukke at han vil sanke flere poeng enn Salah.

Ait Nouri (Wolverhampton, 9.4M, forsvar)

Wolverhampton spiller glimrende fotball om dagen. Dessverre ble Neto skadet sist, men rapportene sier heldigvis at han neppe blir ute i mer enn noen få uker. Vi så 2-2-kampen mot Newcastle og ble skikkelig imponert av Ait Nouri. Venstrebacken viste dribletakter og fart som ga Trippier realt hodebry. Foreløpig har det blitt lite Fantasy-poeng på Ait Nouri, sist ble det til og med 0, på grunn av et gult kort og to innslupne mål. Når ulvene denne gang møter Sheffield United er det imidlertid godt håp om en sjelden clean sheet. United er laget som har færrest scorede mål i ligaen. Hvis Ait Nouri viser samme takter som sist, kan det også bli målgivende på ham.

Phil Foden (Manchester City, 15.0M, midtbane)

Det er fristende å plukke med seg mer enn bare èn Manchester City-spiller. Som vanlig er det litt uklart hvem Pep vil satse på i startelleveren, men vi tror ganske sikkert Foden starter. Ingen midtbanespiller i ligaen hadde høyere xG enn han hadde mot Manchester United (1.48). Interessant nok var det en annen City-spiller som toppet listen for xA i helgen, nemlig Bernardo Silva (13.9M, midtbane). Han har vært forbedret i de siste kampene.

Callum Wilson (Newcastle, 9.2M, angrep)

Wilson har gjort det glimrende i år, og som nevnt i avsnittet om InvolvertPoeng, så er tallene hans enda mer imponerende om man tar i betraktning at han har hatt langt mindre spilletid enn andre, siden Isak har vært manager Howes førstevalg på spissplassen. Nå er Isak skadet, og det betyr at Wilson garantert vil starte kampen, og trolig vil han måtte spille helt til slutt, siden motstanderen er Arsenal. En full kamp for Wilson er som musikk i ørene for oss, selv om Arsenal-forsvaret selvsagt ikke er av de mest gavmilde. Newcastle har åttendedelsfinale i Ligacupen i midtuka, og der regner vi med at Wilson blir hvilt/gitt et begrenset antall minutter.

Leon Bailey (Aston Villa, 11.3M, midtbane)

Zaniolo har flere ganger holdt Bailey ute av startelleveren, men nå tror vi Emery har skjønt tegninga. Zaniolo var fryktelig dårlig sist, spesielt når det gjaldt avgjørelser om hele tiden å skyte selv, i situasjoner hvor lagkamerater sto langt bedre plassert. Som fortjent ble han tatt av i pausen og Bailey kom inn. Sistnevnte gjorde nok en god kamp, og hvis vi ser på InvolvertPoeng har fyren vært imponerende egentlig i hele år om man korrigerer for hvor lite spilletid han har fått. For meg ser det ut som om Bailey har klasse, og om han ikke omsider får tilliten i startelleveren skjønner jeg ingenting. Skulle han mot formodning bli benket på ny, får vi inn McGinn via sikkerhetsnettet, hvilket er greit. Skotten er i veldig god form han også. Ollie Watkins (12.1M, angrep) dominerte ikke like mye sist som i tidligere kamper, men har vært strålende i lengre tid og er det opplagte førstevalget om man bare skal ha èn Villa-spiller.

Hvem er hot i PL-manager?

Brighton har en fin rekke med kamper utover. De skuffet litt sist med å greie bare 1-1 mot Fulham, men de var det klart beste laget. Med både Estupinan og March ute med skader har det gått litt tråere i det siste, men førstnevnte meldes å være på vei tilbake. Estupinan er et hett navn til sesongspillet om det meldes at han er klar for start til helgen. En annen kandidat er selvsagt Mitoma. Interessant nok vil en retur til startelleveren for Estupinan (eller Lamptey, som også er rett rundt hjørnet) gjøre at Mitoma kan plasseres høyere oppe på ventresiden, i stedet for å ha noen plikter som vingback. Ferguson scoret sist, men rapportene sier at han ikke spiller spesielt bra om dagen, og han er nok ikke helt garantert å få beholde spiss-plassen i månedene som kommer.

Liverpool har også fine oppgaver utover. Salah er den opplagte kandidaten om man har råd til ham. I tillegg er det nå veldig aktuelt å doble med Nunez, som synes å overta spiss-posisjonen fra Jota. Det er uvisst hvor lenge Diaz vil være ute (på grunn av kidnappingssaken).

Spillere som har vist dårlige takter i det siste og som bør ut av laget er Jackson (Chelsea), Zaniolo (Aston Villa), Harrison (Everton). Chelsea har i det hele tatt en veldig tøff serie med kamper foran seg, og det samme kan definitivt sies om Luton. Om man har spillere fra disse to klubbene bør man helt klart vurdere å selge.

Da gjenstår det bare å minne om at det kan lønne seg å følge med på siste nytt på skadefronten på fredag. Denne artikkelen er skrevet før ligacup-kampene på onsdag, så sjekk gjerne om noe spesielt skjedde der.

Hovedrunden Premier League - sett opp ditt lag her.

Ti Premier League-lag skal i ilden. Hovedrunden starter som vanlig lørdag klokken 16:00. Det er hele fem kamper som du vil kunne se lagoppstillingen til før du leverer lag. Spiller du også PL-manager må du huske på at runden denne gang starter lørdag klokken 13:30.

Lykke til!

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler