sport

Iris (18) brenner for å skape et trygt treningsmiljø

Etter å ha drevet med friidrett siden hun gikk på ungdomsskolen, har Iris Mellum Wesenberg vært trener og hatt ansvar for friidrettskolen på Lambertseter stadion. – Idrett er en stor del av å ha et fint liv utenfor skolen, mener hun.

FRIIDRETTSTRENER: Iris Mellum Wesenberg er trener og har ansvar for friidrettskolen på Lambertseter stadion.Foto: Erik Thallaug
Norsk Tipping
Publisert:23. januar 2023

Tidligere har Iris konkurrert i friidrett selv, og det hele startet da hun gikk på ungdomsskolen.  

– Jeg trivdes veldig godt i klubben og i miljøet. Jeg liker å bli kjent med folk i ulike aldre, og liker at barn og unge blir venner på tvers av alder og kjønn, sier hun. 

I fjor hadde Iris ansvar for friidrettskolen på Lambertseter stadion.  

– Jeg ville gi tilbake til miljøet som jeg har vært så glad for å være en del av, til tross for at jeg har sluttet å konkurrere selv, forteller hun.

Like muligheter for alle 

Friidrett er en individuell idrett, men Iris fremhever gleden av å jobbe mot noe sammen og i fellesskap som et høydepunkt. På Lambertseter bor det mange med ulik etnisk bakgrunn, og idretten er med på å skape et samhold.  

– Jeg synes det er veldig bra at folk kommer sammen fra ulike skoler og miljøer, og blir venner gjennom idretten. Jeg er veldig glad i gleden barna får av å trene og jobbe sammen – selv om det er en individuell idrett, jobber vi sammen mot noe i fellesskap, forteller hun. 

Iris mener idretten bidrar til å gi alle like muligheter. 

– Den norske modellen der alle skal få like muligheter er viktig. Like muligheter til å drive med idrett bidrar til en fin oppvekst. Jeg mener at idrett er en stor og viktig del av å ha et godt liv utenfor skolen. Det er en alternativ arena der barn og unge kan få utvikle seg på en annen måte enn på skolen, sier hun. 

– Friidrett er tilgjengelig for alle, og barna trenger jo egentlig bare sko og klær å løpe i. Jeg har sett barn komme i støvler på regnværsdager, og det er helt innafor.  

TØYER: Iris Mellum Wesenberg tøyer ut sammen med elevene på friidrettskolen på Lambertseter stadion. (Foto: Erik Thallaug)Erik ThallaugErik Thallaug

Skaper et trygt miljø 

Iris er veldig opptatt av å skape et trygt miljø for barna. 

– Som trenere har vi en viktig oppgave med å se folk som faller utenfor eller som sliter litt med å komme inn i det sosiale. Jeg er trener for mange som går på barneskolen, og da er det mye sosialt og lek, forklarer hun. 

– For at man skal tørre å gi mest mulig av seg selv og utfordre seg fysisk, er det viktig med et trygt miljø og lagkamerater som støtter deg, mener Iris. 

Gode forbilder 

Som trener er Iris med på å tilrettelegge for at alle skal kunne være med, og hun er bevisst på at trenerne også fungerer som gode forbilder for barna. 

– Min rolle handler mye om å se alle, og legge merke til det som ikke bare er det sportslige. Det handler om å se om det er noen som ikke klarer å komme inn i den sosiale gruppen, og har et ansvar for at den eller de blir inkludert. Da må være et forbilde overfor barna og lære dem hva man skal gjøre for å inkludere andre, sier hun. 

Hun er stolt av å kunne hjelpe til med å skape et trygt miljø.  

– Jeg setter stor pris på å ta del i det. Alle trenerne på Lambertseter er gode på det sosiale og opptatt av at alle skal føle seg inkludert. Da blir de gode forbilder for barna, som gjerne hermer og gjør som trenerne.  

Tett på norsk idrett 

Siden 1948 har Norsk Tipping vært tett på norsk idrett, og bidratt til at små og store drømmer blir realisert gjennom at hele overskuddet går tilbake til samfunnet. I 2021 gikk 3294 millioner av overskuddet til idrettsformål, og dette inkluderer ikke Grasrotandelen som fordelte 737 millioner til lag, foreninger og organisasjoner. 

Den norske modellen der alle skal få like muligheter står sterkt, og bidrar til å skape flere vinnere. 

Noen ekstra engasjerte mennesker i lokalklubbene bidrar spesielt for å få til samhold og inkludering, og har roller som trenere, hjelpetrenere, materialforvaltere eller lignende. Disse bidrar til å skape flere vinnere.  

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler