Myrhol: Derfor lever håpet om semifinale

Myrhol: Derfor lever håpet om semifinale

HÅPET ER IKKE UTE: Bjarte Myrhol tror fortsatt at håndballgutts kan ta seg til en semifinale.

Foto: Puma.

Myrhol: Derfor lever håpet om semifinale

Tidligere landslagskaptein Bjarte Myrhol deler sine tanker om det norske semifinalehåpet før hovedrunden.

Det ble dessverre ikke den innledende runden vi hadde håpet på for Norges del. Tror ikke det er mange som er uenig med meg når jeg sier at toppspillet har uteblitt så langt.

Første kamp endte i en trygg og god seier mot Slovakia. Kamp to endte i et blytungt tap mot Russland, og så løsnet det heldigvis utover i andre omgang mot Litauen. 

Håndball-EM på Oddsen.

Hvis vi skal lete etter lyspunkter, så peker Sagosens formkurve oppover. Reinkinds førsteomgang mot Litauen var av høy klasse og kantspillerne har stort sett levert fine prestasjoner. Jeg er sikker på at Berge ønsker flere utspill til kantene våre. Bergerud startet rufsete, men avsluttet meget sterkt mot Litauen etter en mild hjernerystelse i åpningskampen.

Veien videre er grei, alle lag må sannsynligvis slås for å nå semifinale. Norge er i gruppe 2, den «lette» pulja, sammen med Tyskland, Spania, Russland, Sverige og Polen.

Det er to grunner til at jeg er optimistisk. 

  1. Motstanden er overkommelig. 
  2. Det er kun to år siden det samme norske laget feide disse motstanderne av banen. 

Spilleplanen ser også fin ut. Starter mot Polen, så Tyskland, Spania og Sverige. Må vel være lov å drømme om en ren «kvartfinale» mot Sverige i siste kamp.

Polen er det svakeste laget i gruppa, og den kampen bør Norge vinne greit. Tyskland har hatt masse av forfall, men har vunnet alle tre innledende kamper. Er imponert over høyresiden i angrepet med Häfner, Steinert og Kastening. Slik jeg forstår er alle ute med korona. Ellers ser Golla ut til å finne formen på streken. Om Tyskland spiller videre i dette EM er høyst usikkert. 

OPPDATERT: Norge vant torsdagens kamp mot Polen 42-31, og fredagens kamp mot Tyskland 28-23.

Spania spiller helt som forventet, en fantastisk teknisk og pen håndball. Selv uten de største enkeltstjernene vinner de kamp etter kamp. Hvis jeg husker riktig har ikke Spania tapt en EM-kamp siden 2016, og vant mesterskapet både i 2018 og 2020. Er et av de lagene som har tydeligst konsept, og det vinner de mange håndballkamper på. Vinner de åpningskampen mot Tyskland, noe jeg tror de gjør, kan de omtrent spasere inn i semifinalen. Spania har dessverre et mildt sagt godt tak på Norge.  

Sverige har, i likhet med Norge, haltet. Var meget nærme å bli slått ut i en thriller av en kamp mot Tsjekkia. Glenn Solberg etterlyser bedre kontringsspill, og det gjør jeg også. Har på papiret en meget sterk tropp, mangler bare en keeper i verdensklasse. Når det er sagt kan Andreas Palicka finne på å stenge helt, men stabiliteten mangler etter en rufsete sesong i Rhein-Neckar Löwen. 

Jim Gottfridsson og Felix Claar er hjernene i laget, og står for oppbygningen av spillet. Sandell er foretrukket som høyre bakspiller og har tidvis vært god. 

Gruppe 1

Danmark ser uslåelige ut. Har vunnet tre enkle kamper, og har tillegg spart spillere. Kommer uthvilt og stappfulle av selvtillit inn i mellomrunden. Bredden i Nikolaj Jacobsens mannskap er enorm, men når kampene skal avgjøres vil nok spesielt Mikkel Hansen, Gidsel, Saugstrup spille og Landin stå i mål. Det blir en enorm overraskelse om Danmark ikke kommer til semifinale.

Frankrike gjør som Frankrike pleier å gjøre, vinne håndballkamper med 3-6 mål. Har x-faktor i Dika Mem og Fabregas. Samtidig har de hatt et generasjonsskifte på kantposisjon, som ikke ser ut til å ha påvirket franskmennene i noen som helst grad. Bunnsolid gruppespill!

Nederland har vært mesterskapets store overraskelse. Har spilt drømmehåndball anført av Kay Smits og Luc Steins. Hele laget stormer av gårde hver gang de får ballen. Trodde ikke jeg skulle si dette, men dette laget kan vinne mot alle. På vilje og samhold er ingen, kanskje bortsett fra Island, i nærheten av Nederland. Kay Smits har vært turneringens beste spiller så langt.

Island har vunnet alle sine kamper. Spiller sammen med Nederland utrolig hurtig og underholdene håndball. Har fått frem verdensklasse i høyre bakspiller Omar Ingi Magnusson, og Gisli Kristjansson er et konstant uromoment. Superstjernen Aaron Palmarsson har overraskende vært klart svakest av bakspillerne. Kantspillerne Sigvaldi Gudjonsson og Bjarki Elisson imponerer stort. Trener Gudmundur Gudmundssons Island er den heteste kandidaten til å kapre en semifinaleplass foran Frankrike eller Danmark. 

Fantasy

Under følger noen spilleranbefalinger fra Myrhol:

Norge:

Sander Sagosen: involvert i alt Norge foretar seg. Vi venter fortsatt på kampen han har ti mål og ti assist. Den kampen kommer!  

Sebastian Barthold: skal Norge få enkle mål må det kontres mer. Her er Barthold klasse. Virker som om Sagosen har mer assist ut til venstrekantene enn til høyre dette mesterskapet. Tar også straffer. 

Reinkind: meget skarp i førsteomgang mot Litauen. Dødelig høyre-venstrefinte og har hatt flere assists enn tidligere.

Sverige:

Hampus Wanne: må ta ansvar i kontringsspillet om Sverige skal få noen billige mål. Har blitt lite brukt til nå, men kan fort bli en joker.

Felix Claar: ekstremt høy uttelling. Mange assist, og spiller godt sammen med Sandell.

Gottfridsson: Hjernen, og den som styrer opp sammen med Claar. Løsner spillet for Sverige vil han få mange poeng. 

Sandell: foretrukket før Lagergreen og er veldig delaktig i angrepsspillet. 

Frankrike:

Hugo Descat - bommer stort sett aldri. Sylskarp i kontra og tar ofte straffer.

Dika Mem: spiller mer enn noen gang for Frankrike og tar ansvaret på strak arm. Spektakulær høyre bakspiller. 

Kentin Mahe: uromoment, som alltid spiller med god innsats. Kan fort sanke mange poeng i mellomrunden.

Danmark:

Mikkel Hansen: slutter ikke å imponere. Verdens beste assistspiller, som også scorer masse mål. Hva mer kan man ønske seg i Fantasy? 

Gidsel: skal stå på banen i alle avgjørende situasjoner. Finner hull der andre ikke våger. Har en unik evne til å spille ballen videre i trengte situasjoner. Både scorer, lager straffer og har assist.

Rasmus Lauge: litt mye skuddbom til nå, men det kan fort løsne i hovedrunden.

Emil Jakobsen: har 100% uttelling. Velges trolig foran M. Landin på venstrekant. 

Island:

Omar Ingi Magnusson: enormt dyktig håndballspiller. Scorer mål, har assist, og både lager og tar straffer. En spiller man må ha på Fantasy.

Palmarsson:

Skal det løsne for superstjerna i mellomrunden? Har vært uskarp, men potensialet er enormt. En joker! 

Sigvaldi Gudjonsson og Bjarki Mar Elisson: Begge kantspillerne holder topp internasjonalt nivå. Elisson tar også straffer. 

Nederland:

Kay Smits: turneringens beste til nå. Litt lik Omar Ingi på Island. Er involvert i alt Nederland foretar seg offensivt, og har spilt fantastisk i innledende. Tar straffer også. 

Luc Steins: Lynhurtig, og er nest sist på det meste. Skal man peke på noe negativt så scorer han for lite mål for fantasy. Når motstanderne blir slitne utover i turneringen, blir det vanskelig å følge med den fotrappe nederlenderen.