fantasy

Premier League-manager: Hvor er gullklumpene?

Fristen for å være med på årets Premier League-manager nærmer seg med stormskritt. Vi har tatt en grundig runde på jakt etter de beste spillerne, samt sett på andre ting du bør vite før du setter opp lag.

FANTASY-TIPS: Usikker på hvem du skal velge på laget ditt til Premier League-manager? Her får du noen tips.
Forfatterbilde Norsk TippingJan OlavSjåvik Publisert:10. august 2023

Fredag klokken 21.00 er innleveringsfristen på Premier League-manager. I år det 1 million i førstepremie.

Her kan du registrere ditt lag.

Spennende nykommere

Moussa Diaby (Aston Villa, 6.5M, midtbane)

24-åringen har gjort det meget bra i Leverkusen de to siste sesongene, med henholdsvis 13 og ni scoringer. Vi har hørt folk påstå han var den hurtigste spilleren i ligaen, og selv om vi ikke kan bekrefte eller avkrefte det, har vi sett klipp som viser at han definitivt er vanskelig å stoppe en mot en. Ja, vi liker ham, selv om det å spille i Premier League selvsagt er noe annet enn Bundesliga. Villa betalte 52 millioner pund for ham, og Transfermarkt.com vurderer ham til å være mer verdt enn hans spisskollega Watkins, som er priset til 8M i spillet, så 6.5M føles billig. Han er valgt som nummer 39 av deltagerne i PL-manager, så ikke helt glemt, men heller ikke av de mest brukte valgene. Villa har ikke spesielt lett program i starten av sesongen, men det trenger ikke være en deal-breaker.

Christopher Nkunku (Chelsea, 8.0, angriper)

Denne fyren har vi sett mye av i Champions League for Leipzig, og det er ingen tvil om at han er the real deal. Vi ville ha kjøpt ham på direkten, men dessverre er han blitt skadet rett i forkant av sesongåpningen, så vi får vente litt med å bringe ham inn.

LES OGSÅ: 1 million i førstepremie - alt du trenger å vite om Premier League-manager.

Nicolas Jackson (Chelsea, 7.0M, angriper)

Han er bare 22 år gammel og har bare en skikkelig sesong bak seg, der han scoret 12 mål på 16 starter for Villarreal. Det er temmelig imponerende, og klipp vi har sett viser en lettbent tekniker som kan vise seg å bli en hit i Premier League. Han er definitivt et hett navn i fantasy-miljøet og også deltagerne i 2 million-spillet har fått ham med seg; de har valgt ham som nummer 19. 

Dominik Szoboslai (Liverpool, 7.0M, midtbane)

En meget talentfull 22-åring, som for lengst er etablert på det ungarske landslaget. I Leipzig har han også vært viktig, selv om han ikke er noen toppscorer med sine seks mål fra forrige sesong og det samme året før. Klipp vi har sett fra sommerens opptredener i Liverpool-drakt bekrefter inntrykket vårt at han kommer til å bli en viktig brikke, men at han sjelden dukker opp blant de tre nærmest motstanderens mål. Det kan fort bli en del målgivende, dog. 

Josko Gvardiol (Manchester City, 5.5, forsvarer)

Gvardiol er kanskje mest kjent for sin glimrende innsats på det kroatiske landslaget. En forsvarer i verdenstoppen. Ikke regn med at det blir mange mål ut av det, han har totalt tre mål for Leipzig på de siste 59 kampene. Han er priset likt med John Stones (Manchester City, forsvarer), som kan være et bedre alternativ på grunn av mer offensiv posisjonering. Om man først skal ha en forsvarer fra City. 

Rasmus Højlund (Manchester United, 8.0M, angriper)

Weghorst er dratt, ikke helt uventet, og inn kommer ikke Harry Kane - som man en stund håpet på - men i stedet ... Rasmus Højlund? Vi kjenner ikke 20-åringen, men 72 millioner pund virker mye for en spiss som scoret bare ni mål for Atalanta i Serie A i fjor. Vi får se etter hvert hvor god han er, men neppe fra start av sesongen, siden han sliter med en ryggskade.

De åpenbare kandidatene

Erling Braut Haaland (Manchester City, 12.5M, angriper)

Det finnes vel knapt en nordmann som ikke har fått med seg Haalands rekordsettende debutsesong i Premier League og Champions League. Det ble til slutt 36 nettkjenninger i PL, hvilket er tidenes høyeste scoringstall i Premier League! Trener Pep Guardiola uttalte før Community Shield-kampen mot Arsenal at City ligger cirka to uker bak Arsenal i forberedelsene til sesongen. Det kunne man også ane underveis i kampen hvor City ikke gnistret som de har for vane. Mulig det vil ta et par spillerunder før City er kommet opp i marsjfart, men det er vanskelig å komme utenom Haaland uansett. Prisen er høy, men husk på at du ofte vil kunne ha Haaland som kaptein, og dermed samle doble poeng. Matematisk er det derfor nødvendig å ha minst én spiller i toppklassen.

Mohamed Salah (Liverpool, 12.0M, midtbane)

Et alternativ til Haaland. Han scoret nesten like mange fantasy-poeng som Haaland i forrige sesong, så prisen virker fornuftig. Siden debutsesong 2017/18 da Salah ble toppscorer med 32 mål har han vært helt i toppen hvert eneste år. Liverpool hadde egentlig et dårlig år i fjor, der de tross fin innspurt kun greide en femteplass og 75 scorede mål. Året før det ble 94 fulltreffere. Hvis Liverpool kan finne tilbake til toppformen kan det være at Salah får en bedre sesong enn i fjor. Samtidig spørs det hvor mange flere sesonger 31-åringen kan holde seg i verdenstoppen.

Harry Kane (Tottenham, 11.5M, angriper)

Idet denne artikkelen skrives er det fortsatt ingen avklaring på om Kane blir solgt til Bayern Munchen. Hvis han blir i Premier League, er han som alltid et av de aller heteste navnene. To ganger har han scoret 30 mål i løpet av en sesong, fjorårets sesongen var en av de gangene til tross for at vi så en heller middelmådig utgave av resten av Spurs-laget. Prestasjonene i oppkjøringen skal man ikke overdrive betydningen av, men Kane scoret ikke mindre enn fire ganger mot Shakhtar i hans siste opptreden. Verdt å merke seg er det også at Kane veldig ofte spiller hele kampen, selv de gangene hvor seieren synes sikker. De nye reglene som vil gi oss flere minutters overtid enn før kan vise seg å bli en stor fordel for ham i fantasy-sammenheng.

Kevin de Bruyne (Manchester City, 10.0M, midtbane)

De Bruyne hadde ingen toppsesong ifjor. Han var plaget med småskader og hadde noen kamper hvor han spilte under pari - ukarakteristisk for ham. Det ble også færre kamper på ham enn vanlig, bare 32 hvorav han startet kampen i 28. Fra tidligere å ha vært den spilleren på Guardiolas lag som alltid startet, selv i intensive perioder, så var dette en ny erfaring for de Bruyne. Likevel ble han den syvende beste midtbanespilleren, målt i fantasy-poeng. Som en konsekvens har han droppet i pris og koster nå "bare" 10 millioner. Hvis man har tro på at de Bruyne returnerer til sitt vanlige toppnivå, så er dette er billig penge for 32-åringen. Som Haalands faste assistent gir det også mening å satse på de Bruyne om man først satser på Haaland. Dessverre har han slitt med en ny skade i sommer, og det er usikkert om han rekker å bli klar for å spille fra start i første ligakamp. Trolig blir det et nytt innhopp fra benken en halvtime før slutt, slik som i Community Shield-kampen mot Arsenal.

Bukayo Saka (Arsenal, 10.0M, midtbane)

Rømlingen Arsenal ble hentet inn kort før slutt i fjor, men vi tror hovedstadslaget vil gjøre et nytt forsøk på å bli mestere i år. Tross alt har de et veldig ungt lag, som bare bør bli bedre i årene som kommer. De har også forsterket laget med West Hams midtbanestjerne, Declan Rice. Juvelen kostet hele 116 millioner euro! Vi er også spent på ex-Chelsea Havertz, mens Trossard gjorde en meget fin figur da han ankom i fjor. Arsenals beste angrepsspiller er likevel Saka. Den glimrende høyrevingen scoret 14 mål i fjor og var dessuten veldig ofte involvert i forspillet til andres mål. 

Marcus Rashford (Manchester United, 9.5M, angriper)

Erik ten Hag er i ferd med å bygge opp et nytt og bedre United, men det kan vise seg å være for tidlig med en topplassering. Rashford var glimrende i fjor, han er virkelig en klassespiller i angrepet, og kommer helt sikkert til å ha en ny, sterk sesong. For fantasy-spillerne er det likevel verdt å legge merke til at han i år er blitt flyttet fra midtbanespiller til angrep i fantasy-spillet. Det gjør at han vil få 1 poeng mindre per scoring og ingenting for clean sheet (som han tidligere fikk 1 poeng for). Med samme innsats som i fjor (17 mål og 13 clean sheets), så vil han tape 30 poeng på dette og falle fra tredjeplass til sjetteplass blant midtbanespillerne. 

Trent Alexander-Arnold (Liverpool, 7.0M, forsvarer)

Solly March var den forsvareren som scoret flest fantasy-poeng i fjor, men han er i år klassifisert som midtbane i fantasy-spillet, hvilket harmonerer mer med hvor offensiv han er. Det betyr at plassen øverst på pallen er ledig, og vi tror den går til Alexander-Arnold. I fjor ble han bare nummer fem blant forsvarerne, men det var en sesong Liverpool slapp inn uvanlig mange mål - 47. Året før var tilsvarende tall 26! Vi tror Liverpool vil vise seg fra en bedre side i år, og dermed blir det straks en god del flere clean sheet-poeng på TAA. Det hører også med at han viste glimrende form på tampen av sesongen etter at Klopp begynte å kjøre en annen formasjon som passet Trent bedre.

Kieran Trippier (Newcastle, 7.0M, forsvarer)

Trippier var spesielt god i første halvdel av sesongen i fjor, og måtte se seg slått av March på poeng etter at Newcastle ble mindre gode til å holde nullen på slutten. Lenge hadde Trippier helt utrolige tall (til å være en forsvarer) når gjaldt å skape sjanser. Leter man etter Trippier, finner man ham faktisk overraskende ofte rett utenfor motstanderens straffeområde. Det faktum at Newcastle skal spille Champions League denne sesongen kan muligens påvirke Trippiers minutter i Premier League negativt. Han er nå 32 år gammel. La oss også nevne at Newcastle har tøffe kamper i runde 2 og 3, hvilket gjør oss litt lysten på å droppe Trippier.)

Vi har mer å by på, men du er kanskje allerede klar for å sette opp et lag? Her finner du PL-manager med 2 million kroner i garantert premiepott.

Spillere med ekstra høy verdi

Ben Mee (Brentford, 4.5M, forsvarer)

I jakten på spillere som koster mindre enn det man skulle tro, har vi gått gjennom fjorårets fantasy-poeng og dividert med årets pris. Jo høyere dette tallet er, jo bedre valg er spilleren - gitt at han greier å prestere like bra i år. Det er dette vi kaller «verdi». Blant forsvarerne peker Mee seg ut. Han oppnådde 136 poeng og det var klart flest i denne prisklassen. Hans verditall er 30.3 - hvilket er høyest av samtlige utespillere i ligaen. Mee holdt nullen 12 ganger, scoret tre ganger og ga to målgivende pasninger i sin første sesong for Brentford. Ben Mee har ikke like stort navn som TAA og Trippier, og er kun nummer 31 på listen over de som er mest spilt.

Tyrone Mings (Aston Villa, 4.5M, forsvarer)

Den forsvareren som kommer nest best ut er denne karen. 114 poeng ble det på dette fjellet i forsvaret til Aston Villa sist sesong, og hvis han gjentar det, snakker vi om en verdi på 25.3. Veldig bra det også. Mings er nummer 51 blant mest valgte spillere.

Pervis Estupinan (Brighton, 5.0M, forsvarer)

Estupinan scoret 117 poeng, hvilket er et solid tall i seg selv, men det blir enda bedre når vi legger til at han bare startet 31 kamper. Hvis han ender opp med å noe i nærheten av de maksimale 38 vil han ganske sikkert hente flere poeng enn de to forannevnte, for Estupinan var en glimrende, svært offensiv venstreback for Brighton i fjor. Han koster 0.5M mer enn de to andre, men det er han nok verdt. Han er et av de store snakk-navnene foran årets sesong og er faktisk valgt nest mest av alle spillere.

Gabriel Martinelli (Arsenal, 8.5M, midtbane)

Martinelli fikk sitt skikkelige gjennombrudd hos Arsenal i fjor da han scoret 15 ganger og viste enorm fart ute på venstrevingen. Det er langt fra umulig at han i år vil gjøre det enda bedre enn Saka. Siden han koster 1.5 millioner mindre, så sier tallene helt klart at Martinelli har større verdi enn Saka. Men det er jevnt blant midtbanespillerne og mange som kan nevnes. På Arsenal er også Ødegaard (9.0M) et godt alternativ, selvsagt. Han har aldri vært bedre, ikke minst offensivt. Martinelli er nr 11 og Ødegaard nr 14 blant de som har levert lag så langt.

Alexis Mac Allister (Liverpool, 6.5M, midtbane)

Den argentinske landslagsspilleren er blant forsterkningene på årets Liverpool-lag, og han er en spiller vi har god sans for. Presterer han med de samme tallene som på Brighton i fjor, så finner vi ham på samme verditall som Martinelli, 24.5. Kanskje vil han rett og slett score enda mer for Liverpool, om de finner tilbake til formen fra 2021/22-sesongen. Mac Allister er bare nr 56 blant brukerne, og virker litt undervurdert. 

Kauro Mitoma (Brighton, 7.5M, midtbane)

Brighton var en stor overraskelse sist sesong med sin sjetteplass, og vi kan nok forvente nye lyspunkter fra laget til trollmannen De Zerbi. Det var spesielt trioen March/Mitoma og Estupinan som hentet offensive poeng, og Mitoma var strålende ute på venstresiden. Selv med kun 24 starter i sin første sesong for Brighton så ble det 151 fantasy-poeng på ham, og det kan oversettes til 20.1 i verdi. Hvis vi antar at han i år trolig vil spille de aller fleste kampene, så snakker vi fort om en verdi i nærheten av 30! Dog tror vi det kan være et minus for Brighton om midtbanemotoren Caicedo blir solgt, noe som ikke er avgjort i skrivende stund. 

Yoane Wissa (Brentford, 6.5M, angriper)

Wissa er det mye snakk om blant ekspertene. Grunnen til at han plutselig er blitt et navn du kanskje har hørt om, er at Brentfords superspiss, Toney er suspendert frem til januar på grunn av brudd på gamblingreglene. Det betyr høyst sannsynlig at Wissa, som kun startet 16 kamper sist sesong, nå vil bli fast i angrepet, og godt mulig som spiss. Det er mulig at antall kamper blir bortimot doblet, og Wissa hadde allerede et brukbart verdi-tall på 17.2 med sine 16 kamper. Selv om han i år er ført opp som angriper i fantasy-spillet kan man spekulere i en verdi opp imot 30. Wissa er valgt som nr 66 i PL-manager.

Calvert-Lewin (Everton, 6.5M, angriper)

I 2020/21-sesongen ble det hele 16 mål på den høykapable strikeren til Everton og han var ikke langt unna med 13 mål året før. De to siste sesongen har imidlertid blitt ødelagt av skader og han har dermed falt ned på 64. plass i PL-manager. I sommer har han prøvd et nytt opplegg for å unngå skader, med opphold hos spesialister i Tyskland og til med et yoga-program. Tiden vil vise om han kan finne tilbake til de enorme taktene han viste for to år siden, men fyren er bare 26 år gammel, så det trenger jo ikke være over for ham. Han har spilt et par treningskamper, og scoret ett mål i den ene, dog fra straffemerket. Han kan være en kandidat for de som liker å gamble, men i øyeblikket er det usikkert om han spiller i sesongåpningen. Kanskje vel så smart å nøye seg med å følge ham nøye og være rask på avtrekkeren hvis han viser gryende form.

Keepere å se opp for

Det er verdt å merke seg at keepere er den gruppen av spillere som har høyest verdi. De kan faktisk få en god del poeng hvis de får mange redninger. Keepere som spiller på gode lag, som sjelden får skudd imot seg, sliter med å få mange nok redninger. Av denne grunn fraråder vi å kjøpe Ederson (Manchester City, 6.0M). Han fikk altfor lite poeng i fjor til å forsvare prisen sin.

Jordan Pickford (Everton, 4.5M)

Hvis vi ser på keepere 4.5M eller billigere, så er Pickford en av tre som skiller seg ut på fjorårstallene. 143 poeng totalt og 31.8 i verdi. I tillegg har Everton et fint program i starten av sesongen (selv om det ikke betyr like mye for keepere som for forsvarere), så Pickford ser ut som en ganske klar kandidat. Han er da også nummer 2 blant keepere valgt i turneringen.

Bernd Leno (Fulham, 4.5M)

Tyskeren var enda noen poeng hvassere enn Pickford sist sesong, og har også en veldig fordelaktig pris. Han kan bli undervurdert denne gang, siden Fulham starter sesongen med et ganske tøft program. Det som er interessant, er at Fulham har gunstige kamper i runde 2 og 5 - hvilket er nøyaktig de rundene hvor Everton har det litt tøft. Vi anbefaler derfor å kjøre begge to, og alternere etter behov!

Nye regler for overtid

Det er kommet nye regler som vil gjøre at vi får flere overtidsminutter. Muligens noe av det samme vi har sett i fotball-VM. Dette blir en fordel for angripere som er kjent for å spille hele kamper, og ulempe for forsvarere som får større problemer med å holde nullen. Det er mulig at forsvarere som har lite å by på, annet enn å holde nullen, faller i verdi.

På bakgrunn av dette kan det tenkes at man bør starte sesongen med 3 x Arsenal. 

Oppsummering av poengreglene

Det er ikke komplisert. Vi gir mest poeng for scoring, målgivende (inkludert fantasy-målgivende) og keepere/forsvare som holder nullen. Så se etter midtbane/angripere som er involvert i mål, og forsvarere på lag som slipper inn få mål. Hvis forsvareren også har en offensiv side, er det en klar bonus.

I tillegg deles det ut noen småpoeng for skudd på mål og keeper-redninger, pluss at man kan få små straffepoeng for gule og røde kort.

Vil du se komplett liste over hendelser som gir poeng i fantasy-fotball, ta en kikk her: https://www.norsk-tipping.no/sport/fantasy/support-questions/scoring-rules

Husk på at kaptein får doble poeng og hvis han ikke spiller i runden, så er det visekapteinen som får doblet poengene sine.

Du har to wildcard som gir deg ubegrenset antall gratis bytter i runden de blir brukt til. Det finnes ingen klare regler for når det lønner seg å bruke dem, men det ene må brukes i første halvdel av sesongen og det andre i halvdel nummer to.

Hvis du har spilt daglig fantasy hos oss, så lurer du sikkert på om stablestraff gjelder i PL-manager. Det gjør det ikke.

Forhåpentligvis har du nå fått noen ideer og er klar til å bli med på moroa. Har du et fantasy-lag å heie på mens de ser Premier League-kamper, blir opplevelsen enda bedre!

Lykke til!

Her finner du PL-manager med 2 million kroner i garantert premiepott.

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler