andelsbank

Andelsspill: Gi drømmen en sjanse - sammen!

Velger man andelsbank neste gang man spiller Lotto, Vikinglotto eller Eurojackpot, deler man innsatsen og spenningen i tillegg til høyere vinnersjanser - og selvfølgelig en eventuell premie, dersom flaksen slår til.

IKKE SPILL ALENE: Det meste blir bedre av å deles, er det noe som heter. Spiller man andelsspill, deler man på alt.
Forfatterbilde Norsk TippingGunhildVike NeråsPublisert:6. september 2021Endret:3. januar 2023

I andelsspill leverer man flere rekker sammen med andre spillere for å få høyere vinnersjanser. Hos Norsk Tipping finnes andelsspill i Lotto, Vikinglotto og Eurojackpot - i disse spillene kalles det andelsbank. Her legger ti spillere sammen inn et høyt antall rekker, og skulle andelsbanken vinne, vil hver spiller få utbetalt 1/10 av premiebeløpet.

Med andre ord: om man synes at en ti-del av premiepotten virker helt greit å vinne, kan andelsbank være verdt å titte på. Det kan kjøpes på nett, på mobil, eller hos kommisjonær.

Telefonbonanza fra Hamar

Det er flere eksempler gjennom Norsk Tippings historie på at nettopp andelsbanker har endt opp med voldsom flaks og store premier. Ett av de er onsdag 19. april, 2017, hvor en Vikinglotto-andelsbank tok hele 1. premiepotten på 275 millioner kroner. Ti spillere vant med det 27,5 millioner kroner, og Telefonen fra Hamar fikk dermed nok å gjøre da man skulle ringe ut for å kontakte samtlige.

- Nå er jeg bare helt nummen i kroppen. Jeg klarer liksom ikke å fokusere. Dette er bare helt utrolig, og noe jeg aldri hadde drømt om, utbrøt en mann på 28 år fra Trondheim da han fikk millionbeskjeden.

Andelsbank-premien var på mange måter en reprise fra året før, august 2016. Også da tok en andelsbank toppremien i VikingLotto, og ti nordmenn delte hele potten på svimlende 305 millioner kroner.Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Ofte stilte spørsmål

Andelsspill kommer i flere former, og det kan fort bli krøll når man snakker om dem. Her kommer en oversikt over ulike begreper og ting folk ofte lurer på når temaet kommer på banen. 

Andelsspill, andelsbank, andelslag - hva er forskjellen?

Et andelsspill er kort fortalt et spill hvor flere spillere går sammen om å levere deltakelse. Hver spiller står for sin del av innsatsen, og er følgelig sikret en andel ved en eventuell premie. 

Andelsbank er begrepet Norsk Tipping benytter om sine andelsspill. De tilbys foreløpig i Lotto, Vikinglotto og Eurojackpot, hvor grupper på ti spillere kan gå sammen om å levere et større systemspill hvor de da eier en ti-del hver. De vet ikke hvem de spiller sammen med, systemene blir fortløpende og automatisk satt opp. Går systemet inn og vinner, vil hver spiller få utbetalt en ti-del av premiebeløpet.

Et andelslag er et andelsspill som kommisjonærer selv setter opp. Dersom man ønsker å spille andelsspill med mer lokal tilhørighet, føles disse fort litt mindre anonyme enn andelsbank. Du kan lese mer om hvordan andelslag fungerer i denne saken om lokallaget fra Dokka som har vunnet millionpremie i Lotto - tre ganger.

PÅ LINERUD VINNER'U!: Ingen kommisjonærer har så mange Lotto-millionærer som Narvesen på Linderud. Bildet er fra oktober 2019 da et andelslag på ti personer vant over 14 millioner kroner. (FOTO: Ove Olsen)

Hva menes med systemspill, egentlig?

Systemspill betyr egentlig bare at man kombinerer flere rekker i en og samme deltakelse. Man spiller altså på et større system av rekker. Når flere spillere går sammen om innsatsen, spilles det naturlig nok på mange flere rekker enn man selv ville kunne kjøpt. Alle andelsspill er systemspill, men ikke alle systemspill er andelsspill (man kan for eksempel levere systemspill alene i Lotto).

Hvor mye høyere vinnersjanser får man når man leverer andelsspill?

Vinnersjansene er tidoblet. Kjøper du en andel til 100 kroner, er du med på et spill til en verdi av 1000 kroner. Blir premien for hele det innleverte spillet på 5000 kroner, vinner du 500 kroner. Blir premien 20 millioner kroner, vinner du 2 millioner. Man kan kjøpe så mange andeler man ønsker. På kvitteringen vil det fremgå hvilke system som er blitt spilt og hvor mange andeler man har.

Kan jeg spille andelsspill hos kommisjonær?

Ikke alle kommisjonærer tilbyr å sette opp egne andelslag, men andelsbank kan man be om hos alle kommisjonærer i spill hvor dette er en mulighet (Lotto, Vikinglotto, Eurojackpot).

Telles deltakelser med andelsbank inn mot Supertrekning og Gull-Lotto?

Ja! Dersom man spiler Lotto, vil rekkene man har hatt inne med en eventuell andelsbank også telles inn mot Supertrekning og Gull-Lotto med en utbetaling av 1/10 ved eventuell premie.

Relaterte artikler