Myrhol om Sagosen: - Han er håndballens Michael Jordan

Myrhol om Sagosen: - Han er håndballens Michael Jordan

FÅR IKKE NOK: Bjarte Myrhol mener Sander Sagosen er best i alt.

Foto: NTB / Olafur Steinar Gestsson

Myrhol om Sagosen: - Han er håndballens Michael Jordan

Tidligere landslagskaptein Bjarte Myrhol deler sine tanker før EM. 

Bjarte Myrhol er Norsk Tippings håndball-ekspert under EM i Slovakia og Ungarn. Den tidligere landslagskapteinen ga seg etter OL i fjor.

Håndball-EM på Oddsen.

EM-manager. Fantasyturnering med 25 000 kroner i garantipott.

Norge

Jeg tror Norge vinner gruppa, men er redd de gjør det uten glitrende håndball. De er avhengige av å spille på seg selvtillit i løpet av mesterskapet om det skal bli medaljer, og er for første gang på flere år ikke blant de største medaljefavorittene. Det er nok like greit. 

Mange snakker om at det blir for mye Sander Sagosen. For meg kan det aldri bli nok av Sander. Han er håndballens Michael Jordan! Best i alt, og den som kan og skal trekke to spillere hele veien. 

Har trua på at Torbjørn Bergerud kommer til å spille sitt beste mesterskap noensinne, og det må til skal vi ha mulighet. 

Gleder meg til å følge Harald Reinkind og Kent Robin Tønnesen på høyre bakspiller. Lenge siden Tønnesen har hatt en så stor rolle som i år, og jeg er sikker på at han vil levere varene. Det blir det spennende og se hva Berge velger av kantspillere. Tidligere har han byttet svært lite på disse posisjonene, men nå ser det mer åpent ut. 

Min store bekymring er at vi ikke kommer til å lage nok kontringsmål. Gjør vi ikke det, må vi stange mot etablert forsvar. Det koster mye krefter, spesielt på sentrale spillere som Christian O´Sullivan og Sander Sagosen. 

Norge har også mistet forsvarstrener Børge Lund. En veldig viktig brikke de siste årene, og selv om gutta nok stort sett spiller samme type forsvar, blir det spennende å se hvordan de responderer på ny trener. 

Bjarte-0913 ok

EKSPERT: Bjarte Myrhol deler sine tanker før det EM braker løs. Foto: Puma.

Danmark

Er EMs soleklare favoritt. Jeg går så langt som å si at de kunne stilt to lag, og begge hadde kjempet om gullet. Har fått inn Mathias Gidsel på høyre bakspiller, en posisjon de har slitt litt de seneste årene. Han startet likeså godt landslagskarrieren med å komme på VMs all star team i Egyp. Med Niklas Landin i mål har jeg vanskelig for å se at de ikke vinner gull. Slovenia er eneste lag som kan utfordre Danmark i innledende, men også denne vinner danskene lett.

Frankrike

Har sammen med Danmark den bredeste troppen. Har i forkant hatt masse smitte, og også litt skader. Besitter enorm rutine og vinnerkultur i laget, og selv om de er i en litt halvvrien pulje i innledende, ender de nok opp med tre seiere. OL-gullvinneren fra Tokyo har mesterskapets beste høyre bakspillere, men har vært litt mer sårbare på venstresiden. At Timothy N´Guessan er ute med skade kan bli et stort savn. Karabatic er ikke lenger like dominant, og har også hatt korona tett opp til mesterskapet.

Sverige

Har tatt mange steg de siste årene, og har virkelig noe på gang. Glenn Solbergs mannskap er en av mine store medaljefavoritter. Felix Claar og Jim Gottfridsson blir nøkkelspillere sammen med keeperne. 

Spania

På papiret ikke det sterkeste laget, men på finurlig vis finner spanjolene allikevel ofte frem drømmehåndball. Hvert år tror man at Spania ikke kan henge med toppen, så ender de opp med medalje. Veldig avhengig av Perez de Vargas og Corrales i mål. Alex Dujshebaev er skadet, og det er et stort tap for spanjolene. 

Tyskland

«Ingen» eksperter tror på Tyskland, og heller ikke jeg. Kan yppe seg mot alle, men mangler verdensklasse i bakspiller-rekka. Vil gå greit videre til mellomrunden, men der stopper det nok i dette mesterskapet.

Kroatia

De to største stjernene Luka Cindric og Domagoj Duvnjak testet positivt for korona etter nyttår. På grunn av mildere karanteneregler blir de allikevel spilleklare. Duvnjak har visstnok også fått ryggsmerter under koronapausen. Duvnjak har spilt småskadet og sliten de siste 10 årene, så bli ikke overrasket om han dukker opp på banen. 

Jeg klarer derimot ikke å se at Kroatia skal kunne henge med i toppen, og er redd Kroatia blir årets nedtur.

Ungarn

Ung tropp, hvor mange har fått større roller i klubblagene sine det siste året. Et av lagene jeg tror vinner medalje. Mye av grunnen er at de vil bli løftet frem av et voldsomt entusiastisk hjemmepublikum. Jeg forventer meg mye av Lekai, Mahté og Banhidi. Keeperposisjonen kan bli en utfordring. Miklér er eneste keeper på høyt nivå, men han er på papiret ikke engang topp 10 av mesterskapets beste keepere. Magefølelsen sier dog at han kommer til å imponere på hjemmebane.

Disse spillerne bør du se opp for

EM-manager. Fristen for å være med er onsdag klokken 18.00.

Norge: Sander Sagosen – Selvskreven! Involvert i alt Norge foretar seg, og den som skal ta «alle» beslutninger.

Torbjørn Bergerud - Glimrende når han spiller mange kamper, og har masse spilletid i klubblag. Det har han i år, og derfor tror jeg på Torbjørn.

Tønnesen / Reinkind - Den av disse som får mest spilletid vil stå igjen med mange mål og poeng. Tror Reinkind blir førstevalg, men om det løsner for Tønnesen kan han fort bli Norges giftigste.  

Russland: Kosotorov - potensielt god verdi i EM-manager.

Spania: Adriá Figueras - Uhyre målfarlig strekspiller, og utypisk spansk i spillestilen. Gode bevegelse og utrolig sikker. Kan lide litt av at Alex Dujshebaev ikke er med.  

Ferran Solé og Aleix Gómez - Begge kunne kommet på all star team. Problemet er at de nok deler spilletid.

Gonzalo Pérez de Vargas – Kanskje EMs «smarteste» keeper. Utrolig god til å lese spillet og er den keeperen som griper flest baller i fast grep. 

Sverige: Felix Claar – en av spillerne jeg gleder meg mest til å se i dette mesterskapet. Kom som et ubeskrevet blad til Aalborg sist sesong, og endte opp med å bli en av verdens beste spillere.

Niclas Ekberg – ser ofte litt anonym ut på banen, inntil man kikker på målscoren og der er det sjeldent Niclas står med mindre enn 5 mål.

Albin Lagergren - Man kan muligens si at Lagergren har stagnert utviklingen litt i Rhein-Neckar Löwen, men på sitt beste er han fantastisk. Spesielt ute mellom 1´er og 2´er i angrep. Mon tro ikke han finner frem spillegløden i dette mesterskapet.

Hampus Wanne - Stjerne i Flensburg, og en uhyggelig målfarlig spiller. 

Jim Gottfridsson - Hjernen i Sverige, sammen med Claar. MVP i Bundesliga i fjor, mye av grunnen var et usannsynlig høyt antall assist.

Bosnia – Herzegovina_ Benjamin Buric - har testet positivt for corona, men kan rekke åpningskampen mot Sverige. Humørspiller, som kan stenge buret helt. 

Slovenia: Blaž Blagotinšek – et beist av en strekspiller, og muligvis den sterkeste jeg noensinne har spilt mot. Dessverre ikke så målfarlig som han burde med de fysiske forutsetningene. 

Blaž Janc – Barcelona-spilleren er en av mine personlige favoritter. Ikke alltid spektakulær, men en utrolig nese for å lage mål. 

Miha Zarabec – en av mange små, raske playmakere i Slovenia. Hans stående skudd er meget farlig. Dessverre blir det ofte en del skuddbom også. 

Danmark: Mathias Gidsel – Debuterte så sent som høsten 2020. Kom på all star team i VM i Egypt 21, og ble MVP i OL. Kommer til å stå på banen i alle avgjørende situasjoner, og kan både score og lage assist. Danmark har få gode alternativer på høyre bakspiller.

Mikkel Hansen - En av tidenes beste håndballspillere. 18 (!) mesterskap på rad for Danmark. Assistkonge, som også alltid scorer mye mål. Tar straffer, og brenner sjelden. 

Saugstrup - Strekspiller som har utviklet seg til å være helt i verdenstoppen. Klart førstevalg i avgjørende perioder, og får mye innspill. Eneste «fare» er at han blir hvilt når Danmark leder stort. 

Emil Jakobsen - Joker på venstrekanten. Har slitt litt med spilletid i Flensburg etter overgangen fra GOG. Løsner det kan han fort bli toppscorer i turneringen, men kjemper om spilletid med Magnus Landin.

Niklas Landin - Det eneste som forhindrer Niklas i å bli turneringens beste keeper, er at han blir spart. Verdens desidert beste keeper!

Montenegro: Simic - Kan stenge buret helt. 

Lipovina – Høyre bakspiller som blir viktig på dette laget.

Ungarn:

Miklér - Eneste keeper på høyt nivå, men på papiret er han ikke engang topp 10 av mesterskapets beste keepere. Magefølelsen sier dog at han kommer til å imponere på hjemmebane.

Dominik Mathé - Elverums juvel scorer alltid masse mål, og vil utvilsomt få mye ansvar. En outsider til å bli mesterskapets toppscorer. 

Bence Banhidi - Blir foret med baller på streken for Ungarn. Ikke uten grunn, en av de aller beste i verden på den posisjonen. Scorer mye mål og lager mange straffer. 

Nederland:

Luc Steins – Må innrømme at jeg aldri så den komme, men Steins har dominert i PSG etter overgangen til hovedstadsklubben. Se opp for denne lille nederlenderen. 

Kroatia: Luka Cindric og Domagoj Duvnjak - De to største stjernene har begge testet positivt for corona etter nyttår. På grunn av mildere karanteneregler blir de allikevel spilleklare, og er det noen som kan «hvile» seg i form så er det disse to herrene. Ryktene går om at begge mister åpningskampen. Duvnjak med ryggsmerter. 

Martinovic - kan fort slå gjennom dette EM. 

Frankrike: Karabatic - ikke lenger like dominant, og har også hatt covid tett opp til mesterskapet.

Fabregas – En av verdens beste strekspillere. Kan fort bli strekspilleren med flest poeng i mesterskapet. 

Dika Mem – Usedvanlig elegant spiller. Barcelona spilleren er så vanvittig god at forventningene alltid er skyhøye. 

Tyskland: Timo Kastening – Lynrask høyre kantspiller som fort kan score mange mål. 

Johannes Golla – Flensburgs beist av en strekspiller som nok foretrekkes fremfor Wiencek og Kohlbacher. 

Julius Kühn – Skyter som en hest sparker. Er redd det fort kan bli mye ansvar og mange skuddbom. 

Hviterussland: Kulesh – Den store venstrebacken kommer til å banke inn mange mål. 

Polen: Szymon Sicko – har imponert stort for Kielce i Champions League i år.