sport

Nikolai (24) brenner for like muligheter for alle på fotballbanen

24-åringen fra Tonsenhagen har vært i Årvoll IL siden han var fem år, og brenner for å gi et godt tilbud til unge i Groruddalen. – Idretten er en viktig arena for barn og unge i Norge.

SNART 20 ÅR I KLUBBEN: Nikolai Norum har vært i Årvoll IL siden han var fem år.
Norsk Tipping
Publisert:25. januar 2023

Nikolai Norum (24) er en engasjert mann som mer enn gjerne forteller om hvordan fotballklubben han jobber for systematisk og målrettet legger til rette for at alle kan delta:  

– Det er veldig viktig for meg at alle får delta på like vilkår uavhengig av kjønn, etnisitet, legning, fysiske forutsetninger og familieøkonomi. Vi har lagt til rette for det, og har med ekstra ressurser etter behov, og mottar økonomisk støtte fra bydelen slik at alle kan være med, forteller han.  

– Det betyr mye for meg å gi best mulig tilbud til barn og unge i Groruddalen, og bidra til at de har en arena der de kan holde seg i aktivitet og samtidig ha det gøy med vennene sine.  

Har økt antallet jenter med 300 

Nå trener Nikolai det nyoppstartede damelaget til klubben, og brenner for like muligheter for alle.  

– Jeg synes det er utrolig viktig med like muligheter uavhengig av kjønn. Det er viktig at jentene tas på alvor og får like muligheter på linje med guttene – enten det gjelder utstyr, treningstider, fasiliteter, trenerkompetanse og så videre. Vi har jobbet systematisk med rekruttering – i 2009 hadde klubben 30 jenter som spilte fotball, og i 2022 er tallet 330. Det er et systematisk arbeid over tid som har høstet frukter, forteller han. 

– Vi har jobbet veldig målrettet med dette, både ved hjelp av initiativtakere på årskull, altså ivrige foreldre, men også mer systematisert gjennom informasjonsbesøk i lokale barnehager -og barneskoler. Vi har skapt gode opplevelser og treningstilbud, blant annet gjennom fotballskoler, treningsleir for jentene, jentedag og Fotball-AKS forklarer Nikolai.  

Han er nøye med å dele ut heder til daglig leder Asbjørn Havnen og Øyvind Larsen for den positive utviklingen. Han nevner også Ole Rimmereid som en viktig bidragsyter for ungdomsjentene og seniordamene.  

Første arbeidserfaring 

Nikolai forteller at hans første arbeidserfaring var som trener på fotballcampene som 15-åring, og at han nå som arrangør siden 2021 får sjansen til å gi andre ungdommer den samme muligheten. 

– Vi arrangerer tre fotballcamper i året, og i år fikk 70 lokale ungdommer som ellers spiller i klubben muligheten til å være trenere for disse barna. Det synes jeg er et fantastisk tiltak og gulrot til våre egne lokale ungdommer, og det er første jobb på CV-en for mange av disse, forteller han.  

24-åringen trekker stolt frem at de har nesten 50 % jenter på campene, og at dette gjelder både deltakere og trenere.  

– Alle spillere i klubben får muligheten til å få grasrot-trenerkurs det året de fyller 15 år, slik at de besitter kompetansen til å være trenere på våre fotballskoler. Det har ført til at første uka i sommerferien holdes «hellig» for disse ungdommene på grunn av muligheten for jobb sammen med sine beste venner, forteller han.  

Fra tilfeldighet til hjertesak 

Etter en tekstmelding fra sin tidligere fotballtrener i barndommen, Øyvind Larsen, ble Nikolai etter videregående med fast som trener for ungdomsjentene. Nå trener han damelaget til Årvoll. I fjor ble han ansatt i administrasjonen i en 40 % stilling, og er i tillegg kvalitetsklubbveileder i NFF Oslo ved siden av studiene. I vår fullfører han en bachelor i Sport Management, hvor sist høst ga rikelig erfaring hos Vålerenga Damer. Nikolai har også holdt innlegg for klubbene i Oslo om hvordan Årvoll jobber med å forsterkere jentemiljøet. Tilfeldigheten har med tiden blitt en hjertesak, forteller han. 

– Fotballen skaper minner for livet, og vi ser at barn og ungdom trives godt i klubben. Det betyr mye meg, som lokal Årvollgutt, å kunne gi noe tilbake, sier han.  

Tett på norsk idrett 

Siden 1948 har Norsk Tipping vært tett på norsk idrett, og bidratt til at små og store drømmer blir realisert gjennom at hele overskuddet går tilbake til samfunnet. I 2021 gikk 3294 millioner av overskuddet til idrettsformål, og dette inkluderer ikke Grasrotandelen som fordelte 737 millioner til lag, foreninger og organisasjoner. 

Den norske modellen der alle skal få like muligheter står sterkt, og bidrar til å skape flere vinnere enn tapere.  

Noen ekstra engasjerte mennesker i lokalklubbene bidrar spesielt for å få til samhold og inkludering, og har roller som trenere, hjelpetrenere, materialforvaltere eller lignende. Disse bidrar til å skape flere vinnere.  

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler