eurojackpot

Eurojackpot på maks: Nå vokser andrepremiepotten

Makspotten i Eurojackpot på 1,2 milliarder ble stående forrige trekning. Det overskytende legges heretter i andrepremiepotten: Ca. 208 millioner kroner venter nå på den eller de som klarer 5 + 1 rette.

FULL FART: Andrepremiepotten stiger raskt etter at førstepremiepotten i Eurojackpot nådde makstaket på 1,2 milliarder. Nå er den på ca. 208 millioner kroner.Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:20. juli 2022Endret:17. november 2023

Den første Eurojackpot-trekningen noensinne med en svimlende førstepremiepott på ca 1,2 milliarder kroner er overstått. Ingen spillere, verken i inn- eller utlandet, gjettet seg frem til 5+2 rette i tirsdagens trekning, men førstepremiepotten har nådd premietaket og vokser derfor ikke videre. Nå fylles andrepremiepotten opp isteden.

Premietaket er nådd - nå vokser andrepremien

I skrivende stund er andrepremiepotten for fredagens trekning oppe i ca. 208 millioner kroner. Dersom ingen gjetter seg frem til 5 + 2 eller 5 + 1 rette, vil andrepremiepotten vokse videre, mens førstepremiepotten, som altså har nådd makstaket, fremdeles vil ligge på ca. 1,2 milliarder kroner. 

Så lenge førstepremiepotten er på makspott og står, er det andrepremiepotten som fylles på. 

Skulle også andrepremiepotten nå maks – her er taket det samme som på førstepremien, altså 120 millioner euro – vil det overskytende beløpet helles over i tredjepremiepotten.

VANT 485 MILLIONER: Pie-Christine Skagsoset Norseng fikk det ærefullle oppdraget å ringe den mestvinnende norske Eurojackpot-spilleren noensinne i 2020. (Foto: Norsk Tipping)

Norsk Tippings høyeste premieutbetaling noensinne

485,1 millioner kroner er den høyeste premieutbetalingen i Norsk Tippings spill noensinne. Det skjedde 26. juni 2020, da en mann ble eneste spiller med samtlige riktige Eurojackpot-tall. (Får vi en norsk alenevinner på fredag, vil rekordsummen nesten tredobles).

– Jeg er glad og nummen, sa en forfjamset vinner den gangen. 

Mannen fikk grundig oppfølging av Norsk Tipping, samt økonomisk og juridisk veiledning fra Brækhus Advokatfirma, som er en nøytral part Norsk Tipping samarbeider med.

Dette er Eurojackpot

Eurojackpot er et samarbeidsspill mellom de europeiske landene Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Tyskland, Ungarn, Island, Italia, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania og Sverige. En av tingene som er verdt å merke seg i Eurojackpot, er at det er det eneste spillet utenom Vikinglotto der gjeldende eurokurs på trekningsdagen bestemmer størrelsen på endelig premiepott. 

I tillegg til den vanlige premiestigen, har vi i Norge to nasjonale potter. Hver fredag og tirsdag trekkes det en nasjonal vinner som vinner en premie på 1 million kroner. Det er også avsatt penger til en egen norsk andrepremiepott som «spes på» kun ved utbetalinger til norske vinnere. Også her vil eurokursen påvirke, siden det blir igjen mindre penger til de nasjonale premiene når eurokursen er høy.

LES MER: Slik påvirker valutakursene Vikinglotto og Eurojackpot

For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette hovedtall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er 1: antall rekker.

LES MER: Faste rekker? Slik legger du inn abonnement på EurojackpotNorsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Hvorfor er premiepottene så høye?

Fra 25. mars 2022 ble det innført flere endringer i Eurojackpot. Blant annet ble det innført en ekstra trekningsdag, slik at man nå kan spille både på fredager og tirsdager. I tillegg ble maksimal førstepremiepott økt fra 90 millioner euro kroner til 120 millioner euro - eller ca. 1,2 milliarder kroner.

Bakgrunnen for endringene skyldes først og fremst at Eurojackpot-lotteriet har eksistert i samme form i snart et tiår, og at det var behov for fornyende grep, forklarer trekningsansvarlig hos Norsk Tipping, Ingrid Roterud Mathisen.

– Det er Eurojackpot-alliansen som sammen har kommet frem til at både høyere førstepremiepott og to trekningsdager per uke vil være gode grep for at spillet fortsatt skal være attraktivt. Disse endringene er felles for alle medlemslandene, sier hun. 

KLARE TIL Å BISTÅ: Advokatfirmaet Brækhus bistår Norsk Tippings storvinnere som nøytral tredjepart. I videoen som er linket i avsnittet under kan du høre dem fortelle om hvordan de går fram når de følger opp spillere som vinner store millionbeløp. (Foto: Ola Thorset, Norsk Tipping)

Slik håndterer Norsk Tipping storvinnere

Å vinne et millionbeløp er først og fremst moro. Samtidig er det nyttig å få eksperthjelp til å håndtere pengene best mulig, ikke minst når premien er i hundremillionersklassen, eller som nå: i milliardklassen.

Norsk Tipping tilbyr gratis økonomisk veiledning for dem som vinner to millioner kroner eller mer. Det er advokatfirmaet Brækhus som bistår Norsk Tipping som nøytral part i dette arbeidet. De er klare på at det å vinne flere hundre millioner kroner krever mer oppfølging enn å vinne et én- eller tosifret millionbeløp. 

Lotteri- og trekningsansvarlig, Ingrid Roterud Mathisen, er også klar dersom du vinner 1 milliard kroner:

– Skulle det komme en norsk storvinner fredag, er vi absolutt klare for det, og vi skal sørge for at vedkommende ivaretas på alle mulige måter. Dette har vi gjort før, og her har vi gode rutiner, forsikrer hun. 

485,1 millioner kroner er den høyeste premieutbetalingen i Norsk Tippings spill noensinne. Det skjedde 26. juni 2020, da en mann ble eneste spiller med samtlige riktige Eurojackpot-tall. Mannen fikk grundig oppfølging av Norsk Tipping, samt økonomisk og juridisk veiledning fra Brækhus Advokatfirma, som er en nøytral part.

MILLIARDPREMIE: På tirsdag er igjen trekningsansvarlig, Ingrid Roterud Mathisen klar for å ringe og gratulere en eventuell norsk vinner med over 1 milliard kroner i premie.

Store premier, små sjanser

Det skal riktignok sies: Sjansene for å få inn 5+2 riktige tall i Eurojackpot, er ikke store. Likevel er beredskapen høy, ifølge lotteri- og trekningsansvarlig Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping.

– Skulle det komme en norsk storvinner på fredag, er vi absolutt klare for det, og vi skal sørge for at vedkommende ivaretas på alle mulige måter, forsikrer hun. 

– Dette har vi gjort før, og her har vi gode rutiner. 

Roterud Mathisen forteller at det alltid er stor spenning på huset knyttet til de virkelig store pottene.

– Når vi får de aller største vinnerne i Norsk Tipping, er det nesten julekvelden-stemning her, smiler hun. 

– Da koker det på huset, og stemningen er til å ta og føle på. Vi er svært spente på utfallet av fredagens trekning. Enten fortsetter andrepremiepottene å vokse, eller så får vi en real storvinner et sted i Europa.

Ryker milliarden på fredag?

Neste trekning i Eurojackpot er fredag 22. juli. Førstepremiepotten er allerede på maks og vil fremdeles ligge på ca. 1,2 milliarder kroner. Det overskytende legges som nevnt i andrepremiepotten, som stiger til ca. 208 millioner kroner.

Maksimal førstepremiepott 120 mill. euro. Gjeldende kurs på trekningsdag.

Vinnersjanse Eurojackpot

For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette tall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er ca. 1:antall rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023 (Norge): 3 942 759

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023 (Norge): 0

  • Antall millionærer i 2023 (Norge): 119

  • Høyeste premieutbetaling i 2023 (Norge): 35 074 530 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler