fantasy

Hovedrunden Premier League: Hvor er gullklumpene?

En ny Premier League-helg og en ny Hovedrunden-turnering nærmer seg.

FORSLAG: Slik kan et lag se ut, basert på tipsene i denne artikkelen.
Forfatterbilde Norsk TippingJan OlavSjåvik Publisert:24. august 2023

Premiegarantien er nå oppe i 30 000 kroner både for 50 kroners innkjøp og 250 kroners. Vi har tatt en kikk på kommende runde og plukket ut de mest interessante objektene. Vi vil også gi noen generelle råd til hvordan man bør sette opp et 11-manns lag, og til slutt touche innom sesongspillet.

Hovedrunden Premier League - bli med her.

Generelle råd til Hovedrunder

  • Den største feilen nybegynnere gjør er å velge spillere fra begge lagene i en kamp. Spesielt er det dumt å velge angriper eller midtbanespiller fra det ene laget, mens du har forsvarere fra det andre. Grunnen er at du ikke kan få clean sheet-poeng for forsvarerne hvis angripere fra motstanderlaget skal få poeng for mål eller målgivende. Et slikt oppsett reduserer potensialet til laget ditt.

  • Husk på stablestraff-reglen. Dette er en regel som gjelder i Hovedrunden (og i enkeltkamp-turneringer), og som gjør at du får vesentlig mindre poeng for clean sheet om du har mer enn to defensive spillere (forsvarer/keeper) fra samme klubb. Det er helt ok å ha én eller to defensive fra samme klubb. Vær dog klar over at midtbanespillere og angripere ikke omfattes av denne reglen, så du kan ha for eksempel to forsvarere og én midtbanespiller fra samme lag.

  • Hvis du er vant til å spille sesongspill, så er du vant til at det ikke nødvendigvis er en fordel å ha flere spillere fra samme lag. I Hovedrunden er det annerledes. Her er det ofte en viss fordel i å spille «blokker» à to eller tre spillere. Det går fint å kun ha én spiller fra ett lag, men hvis en angrepsspiller først scorer, så skal det ofte gis poeng for målgivende pasning også. De poengene kan gå til deg, om du har tatt med en lagkamerat.

  • Ingen regel uten unntak, men ofte gir det mening å bruke den dyreste (eller nest dyreste) spilleren på laget ditt som kaptein. Det at han er priset såpass høyt betyr naturlig nok at ekspertene mener det er en god sjanse for at han scorer mange poeng.

De åpenbare kandidatene

Erling Braut Haaland (Manchester City, 15.3M, angriper)

Haaland brant noen sjanser i forrige kamp, hvilket er unormalt der i gården. Normalt er han usedvanlig effektiv på de sjansene han får, noe vi senest så i ligaåpningen, der han scoret to ganger på ikke all verdens muligheter. Faktisk er han bare nummer 11 av utespillerne i ligaen når det gjelder xG for de to første ligarundene. (xG = expected goals, et tall som gir en god indikasjon på hvor mange og hvor store sjanser man har hatt). Det er nok et minus for ham at De Bruyne er ute med langtidsskade, for belgieren var definitivt den som var best på laget til å servere Haaland lissepasninger i målfarlige posisjoner. Likevel, det blir garantert mange mål på ham også i år, og mot Sheffield United vil det bli en enormt press helt til de blå har opparbeidet seg en uinntagelig ledelse. Prisen er høy, men Haaland vil bli rundens mest spilte kaptein med god margin.

Phil Foden (Manchester City, 14.5M, midtbanespiller)

Foden imponerte ikke mot Burnley, men viste bedre takter sist, der han blant annet hadde en målgivende pasning til Julian Alvarez (14.3M). Vi vet alle at Foden er et stort talent, og det burde ligge an til en stor sesong for 23-åringen, som scoret 11 ligamål i fjor. Siden det er god kjemi mellom Foden og Haaland, så gir det mening å også ta med Foden om du skal ha Haaland som kaptein.

Bukayo Saka (Arsenal, 15.0M, midtbanespiller)

Arsenal har innledet med to seire i ligaen, men uten å overbevise veldig. Mot Crystal Palace sist fikk de Tomiyasu veldig strengt utvist etter 67 minutter, og dermed ble innspurten mer spennende enn den normalt ville ha blitt, men ettmålsledelsen holdt inn. Saka har vist ok form så langt, og er den mest målfarlige angriperen hos Arsenal, selv om det er mange om det beinet. I forhold til Haaland har Saka fordelen at han er registrert som midtbane, og dermed får fem poeng per mål (mens Haaland får fire). Blir det en god kamp på Saka, blir det fort ekstrapoeng på flere av lagkameratene hans – Arsenal er et av de beste eksemplene på slikt samspill. Mest aktuelle i våre øyne er Martinelli (14.7M) og vår egen Martin Ødegaard (14.8M). Sistnevnte overtok som straffeskytter sist, og hvis det vedvarer, er det et ekstra pluss. Nketiah (13.9M) holder etter vår mening ikke den samme kvalitet som de andre i Arsenal-angrepet, men han er lagets spiss og får dermed mange store sjanser.

Marcus Rashford (Manchester United, 13.3M, angriper)

Så langt er det ikke mestertakter United viser. De greide så vidt å slå Wolves i første kamp, og tapte deretter 0-2 for Tottenham i en kamp der begge lag hadde en god del sjanser. I fjor var Rashford glimrende, og hvis han finner tilbake til den formen, blir det nervepirrende å se denne kampen for de som ikke har ham på laget. Nottingham Forest er ikke av de dårligste lagene i serien, men seieren over Sheffield United imponerte oss ikke. Skal man gamble på Rashford som kaptein, så kan det være lurt å plukke med seg Bruno Fernandes (13.2M) også, selv om han gjorde mye rart sist.

Fantasyrådet kom med sine tips til Premier League-manager før sesongstart.

Verdt å vurdere

Matheus Cunha (Wolverhampton, 7.9M, angriper)

Wolverhampton har gått på to strake tap, men var uheldig som tapte mot Manchester United, og det var også lyspunkter i 1-4-tapet for Brighton. Først og fremst Matheus Cunha, som var meget god i begge oppgjørene. Lokalavisene roser ham opp i skyene, og han kan være verdt et litt spekulativt klikk i møte med moderate Everton – selv om han kun scoret to ganger i fjor på 12 starter. Da ble det ett mål per 485 spilleminutter, hvilket normalt er i tynneste laget.

Bryan Mbeumo (Brentford, 10.3M, midtbanespiller)

Ingen har samlet flere fantasypoeng på de to første rundene enn Mbeumo. Da Brentfords striker Toney ble utelukket i fjor skjøt Mbeumos stats i været, og trenden har fortsatt etter sommerferien. Mbeumo synes sikkert det er greit at Toney først kommer tilbake i januar. Brentford må finne seg i å være favoritter mot Crystal Palace, selv om vi synes sistnevnte gjorde en hederlig innsats mot Arsenal.

Pervis Estupinan (Brighton, 10.0M, forsvarer)

Det er vanskelig å komme utenom 25-åringen fra Ecuador, som var meget god i fjor, og som ser ut til å få en enda bedre sesong i år. Folk fra sør-kysten mener han er ligaens beste offensive venstre-back i øyeblikket, og de tar neppe feil. Det vi har sett i kampene blir bekreftet av at han topper både xG og xA for de som er klassifisert som forsvarere i fantasyspillet. Brighton tenner på alle sylindrene for tiden, og fortsetter den flotte utviklingen fra i fjor under manager de Zerbi. Selv om West Ham viste meget gode takter i seieren mot Chelsea, så er det fortsatt aktuelt å plukke med seg flere Brighton-spillere. Solly March (12.8M) har scoret nest mest fantasypoeng av alle i ligaen på de to første kampene, og må tas alvorlig, selv om han i år mer riktig er klassifisert som midtbanespiller (i stedet for forsvarer). De Zerbi har satt et mål på 15 scoringer i løpet av sesongen for March. Kauro Mitoma (12.9M) flyr også i år som en vind ute på venstrevingen. Han møtte overraskende nok sin likemann i Lutons lynraske Kaborè i den første kampen, men sist var han tilbake slik vi liker å se ham. Det er helt jevnt mellom March og Mitoma i hvem som er det beste spillet. Se litt opp for Gross (11.3M), som var meget god første gangen ut, men som var litt unøyaktig i avleveringene sist. Han kan bedre!

Alexander Isak (Newcastle, 10.5M, angriper)

Isak kom ikke til sin rett mot Manchester City. Han fikk for lite å jobbe med, og ble byttet ut i annen omgang. Vi er likevel overbevist om at han vil få en meget sterk sesong, for han er en klassespiss. Det viste han senest i ligaåpningen. Vi er spent på hvem Eddie Howe foretrekker på venstre ving denne gang. I våre øyne er det meget jevnt mellom Anthony Gordon (8.9M) og Harvey Barnes (10.1M). Gordon har fått starte de to første kampene, og har overlatt stafettpinnen til Barnes ut i annen omgang. Selv om Gordon har vært god, mener vi Barnes er et hakk bedre, så vi får se om han får sjansen fra start denne gang. Begge er raske nok til å utnytte Liverpools sårbarhet på høyresiden. Verdt å merke seg er det at sikkerhetsnettet vil gi oss godkjente erstattere for begge to, om man tar en sjanse og gambler på en av dem. Både Tonali og Almiron har angrepspotensiale.

Rico Henry (Brentford, 9.0M, forsvarer)

Kun Estupinan har høyere xA enn Henry så langt i sesongen. Henry er en offensiv ving-back som «aldri» scorer, men vi kan forvente å se ham legge gode innlegg til både Mbeumo og Wissa (10.2M). Med andre ord er han ekstra interessant for de som planlegger å kjøpe en angriper fra Brentford. Siden Crystal Palace har litt vondt for å få uttelling på sjansene sine, så er det fullt mulig at det kan bli en clean sheet på Henry også.

Hvem er hot i PL-manager?

91 prosent har Haaland i sesongspillet, men nå begynner det å bli aktuelt å legge til en Manchester City-spiller til, og da peker Foden seg ut etter sin fine innsats i helgen. City har fem enkle kamper før de må til Emirates for å møte Arsenal og det skal nok gis ut en god del fantasy-poeng i løpet av de kampene. Chelsea har også et glimrende kampoppsett, med seks enkle kamper på rad. Nå er vi riktignok litt usikre på dem etter tapet for West Ham, men de skapte i det minste en god del sjanser. 21 prosent har Jackson på laget, men like spennende er kanskje Sterling, som viste litt av gammel storhet i første omgang mot West Ham. Ingen hadde særlig tro på Sterling før sesongen, og det er derfor bare 2 prosent som har ham før byttene gjøres til denne runden. Selv med god innsats sist tror vi han vil finnes på færre enn 10 prosent, og oppgaven hjemme mot Luton kunne ikke vært bedre. Trenger du en super-billig midtbanespiller, er det bare å ta en kikk på Papa Matar Sarr. Han var intet mindre enn lysende for Tottenham sist, da han ikke bare scoret det første målet mot United, men også viste seg som en midtbanegigant med offensive kvaliteter. Han kommer neppe til å score hver gang, men du finner ikke bedre utespillere til 4.5 millioner.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til og minne om at det kan lønne seg å følge med på siste nytt på skadefronten på fredag. (Disse tipsene ble skrevet tidligere i uka.)

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler