fantasyoddsen

Nyhet: Nå kan du spille Fantasy på Formel 1

I mars er det endelig klart for en ny sesong av Formel 1. I den anledning lanseres også verdens mest populære motorsport på Fantasy hos Norsk Tipping.

NY FANTASY-TURNERING: Formel 1 er det siste spillet ut i rekken av Fantasy-turneringer hos Norsk Tipping. Illustrasjonsfoto: Norsk Tipping
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:28. februar 2023

Sist ut i rekken over Fantasy-spill fra Norsk Tipping er en av verdens mest populære motorsporter: Formel 1.

3. mars går startskuddet for en ny sesong av Formel 1 og i den anledning kan du føle på spenningen tilknyttet den populære motorsporten på en helt ny måte: gjennom Fantasy i Formel 1.

Slik fungerer Fantasy på Formel 1

På Fantasy Formel 1 spiller du på de forskjellige rundene. Første mulighet til å spille blir derfor under Bahrain Grand Prix lørdag 4. og søndag 5. mars. Kvalifiseringen kjøres lørdag, mens selve løpet er søndag. For å være med må du ha satt opp ditt Formel 1-lag innen kvalifiseringen starter. Fristen for å sette opp lag er lørdag kl. 16.00.

«5+1»

I Fantasy Formel 1 velger man fem sjåfører pluss en konstruktør. Det er ikke mulig å velge noen reserver. Man kan maksimalt velge to fra samme lag, det vil si enten en sjåfør + en konstruktør, eller to sjåfører.

Det gis poeng både til sjåfører og konstruktører, og dette skjer for prestasjoner i kvalifisering, i sprinter og i løpet.

Fem førere

Du velger selv hvilke fem førere og konstruktøren du ønsker på laget ditt. En av førerne på laget velges som kaptein, mens den billigste sjåføren automatisk regnes som «underdog». Både kapteinen og underdogen får 1,25 x poeng.

Førerne får poeng for plassering i løpet, raskeste runde og tittelen som dagens fører. I tillegg får førerne pluss og minuspoeng for plass-forskjell vis a vis lagkameraten, og for forbedring eller forverring av startposisjonen. Førerne får minuspoeng for å ikke fullføre — også hvis de trekker seg eller blir diskvalifisert.

En konstruktør

Når du spiller Fantasy på Formel 1 må du i tillegg til de fem sjåførene velge en konstruktør.

Rangering av konstruktører gjøres på bakgrunn av resultatene til sjåførene deres. For hver konstruktør regner man ut summen av plasseringene til deres biler. Konstruktøren med den laveste summen blir tildelt rangering 1, nest lavest rank 2 og så videre. Sjåfører som ikke fullfører får plassiffer 20. Hvis to konstruktører har samme plasseringssum, rangeres det laget høyest som har den best plasserte sjåføren. Konstruktøren får også poeng for raskeste pitstop.

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Årets første Formel 1-løp

Bahrain Grand Prix er årets første Formel 1-løp og markerer også starten på den etterlengtede 2023-sesongen. 20 førere, fordelt på ti lag kjemper igjen om tittelen som verdensmester og seieren i konstruktørmesterskapet.

Bahrain Grand Prix kjøres på Bahrain International Circuit lørdag 4. og søndag 5. mars. 57 runder skal kjøres på den 5,412 km lange motorsportbanen som har vært på Formel 1-kalenderen hvert år siden 2004, med unntak av 2011.

Tre nye førere, en gammel kjenning og teambytter

Årets startfeltet i Formel 1 inneholder flere endringer og nye fjes. Nyck de Vries er ny fører hos AlphaTauri, Oscar Piastri er forfremmet fra testfører til en av førsteførerne hos McLaren, mens Logan Sargeant er det nye fjeset hos Williams. Tyskeren Nico Hulkenberg er også tilbake i Formel 1. Denne gangen som fører for Haas.

I tillegg har Pierre Gasly gått fra AlphaTauri til Alpine, mens Fernando Alonso blir Aston Martin-fører, ettersom Sebastian Vettel har pensjonert seg. Daniel Ricciardo, Nicholas Latifi og Mick Schumacher er også borte fra griden. Ricciardo har gått tilbake som reservefører hos sitt tidligere team Red Bull, mens Schumacher er reservefører hos Mercedes-AMG.

Ferrari med knallsterk seier i fjorårets sesongstart

I fjorårets første løp i Bahrain var det Ferrari med sine to førere, Charles Leclerc og Carlos Sainz, som gjorde den sterkeste prestasjonen. Leclerc tok pole position i kvalifiseringen, før han tok sesongen og årets første mulige seier i løpet dagen etter. Tett etterfulgt av teamkamerat Sainz som tok 2.plassen. Fjorårets verdensmester Max Verstappen fikk problemer med servostyringen på bilen og måtte bryte løpet.

Regler og definisjoner i Fantasy

Straff

Startposisjonsstraff kan bli gitt av forskjellige grunner, som farlig kjøring under trening eller bytte av en motordel. Tidsstraff kan bli gitt til en sjåfør under et løp. Slik straff påvirker løpsresultatet direkte.  

Endelige resultater  

I Formel 1 kan sjåførene få tidsstraff etter at løpet er ferdig. I noen tilfeller blir straff gitt flere dager senere. For daglige Fantasy-turneringer venter vi i 30 minutter på eventuell straff. Etter dette er turneringsresultatet endelig.  

Sjåfør erstattes  

Hvis en sjåfør blir erstattet av en eller annen grunn og derfor ikke deltar i kvalifisering og/eller løp, så vil poengene som erstatteren scorer telle for den opprinnelige sjåføren.  

Løpshelg

Komplett løpshelg (kvalifisering + sprint + løp).

Sprint

Kort løpssesjon som holdes på lørdagene under noen motorstevner. Startrekkefølgen for sprinten avgjøres av resultatet fra kvalifiseringen, mens resultatet av sprinten avgjør startposisjonene i løpet.

Kvalifisering

Løpssesjon som holdes på lørdagene i forkant av løpet. Resultatet avgjør startposisjonene i løpet. Inkludert i kvalifiseringen er alle de tre kvalifiseringsetappene (Q1, Q2, Q3), men ikke den såkalte frie treningen.

Løp

Den siste sesjonen på en løpshelg. Det kjøres på søndager og avgjør den endelige klassifiseringen.

Startposisjon

Sjåførens posisjon når løpet starter. Denne kan være en annen enn sjåførens plassering fra kvalifiseringen, grunnet straff.

Dagens sjåfør

Gis til den sjåføren som mottar flest publikumsstemmer. Annonseres på slutten av TV-sendingen.

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler