Til hovedmenyTil hovedinnhold

Ta det første skrittet

Har du spilleproblemer, eller kjenner noen som har det, er det hjelp å få. Erfaring viser at behandling av spilleproblemer gir gode resultater. Å søke hjelp er derfor et viktig skritt på veien til et bedre liv.

Kjennetegn spilleproblemer

Personer med spilleproblemer skjuler gjerne problemer for omgivelsene. Vanlige tegn på problemer med spill - eller at du befinner deg i faresonen - er blant annet at:

 • Du tenker stadig på spill, og kjenner et sug etter å spille.

 • Du forsøker å vinne tilbake penger du har tapt.

 • Du føler behov for å spille for mer og mer penger, og du spiller oftere og oftere.

 • Du lyver for å skjule hvor mye tid og penger du bruker på spill.

 • Du tror at det bare er et spørsmål om å holde ut, og ikke la sjansen gå fra deg.

 • Du «trikser» med penger og spiller for penger som skulle vært brukt til noe annet. Kanskje har du lånt penger for å spille.

Selvtest spillevaner

Hvordan er dine spillevaner? En rask og enkel test gir deg tilbakemelding på det. Testen er anonym, gratis og tar bare et par minutter.

Når spill tar overhånd

Å ha problemer med spill innebærer at du kjenner et sug etter å spille, som du har vanskeligheter med å stå imot. Det kan føre til flere negative konsekvenser, som for eksempel dårlig råd, at du forsømmer dine nærmeste eller får problemer på jobben.

Hva kan du gjøre som pårørende

Spilleproblemer påvirker ikke bare den som spiller, men også deg som pårørende, venn eller kollega. Det er ofte du som merker problemet først, og som gjerne er den som tar initiativ til at spilleren skal bli kvitt sitt spilleproblem. 

 • Søk råd

  Det kan være krevende å være pårørende til en person med spilleproblemer. Men, mange har vært gjennom dette før deg, og kan tilby råd og hjelp. Et første skritt kan være å ringe Hjelpelinjen, snakke med fastlegen eller kontakte Spillavhengighet Norge.

 • Hva kan Norsk Tipping gjøre?

  Dersom du er bekymret for et familiemedlem, ta gjerne kontakt med oss. Vi kan ikke gi ut opplysninger om kunder. Når vi får en bekymringsmelding vil vi følge opp med en undersøkelse, og eventuelt ta direkte kontakt med kunden det gjelder.

 • Konkrete tiltak

  Bare spilleren selv kan stenge sin konto hos Norsk Tipping. Men, spilleren kan gi en pårørende fullmakt til å stenge hans/hennes mulighet til å spille hos Norsk Tipping i en kortere eller lengre periode.

 • Selvtest

  Hos Norsk Tipping kan du teste om du har spilleproblemer. Når/dersom det kjennes naturlig kan du tipse den du kjenner om å ta testen. Svarer han/hun ærlig, vil de få en god pekepinn på hvilket forhold de har til pengespill.

Ønsker du en samtale med oss?

Bruker du for mye tid og energi på pengespill? Lyver du og prøver å skjule for andre hvor mye du spiller? Eller er du bekymret for spillevanene til noen du kjenner?

Enten det gjelder deg selv eller noen du er glad i, så er det mulig å få hjelp. Hos oss kan du få rådgivning via telefon eller e-post. Tjenesten er gratis.

Send oss en e-post, så tar vi kontakt med deg.

Hjelpelinjen

Ta kontakt med Hjelpelinjen hvis spill har tatt overhånd eller du er i ferd med å miste kontroll over spillingen.

Ta kontakt med Hjelpelinjen hvis du er bekymret for at noen som står deg nær har utviklet et spilleproblem

Logo Hjelpelinjen

 

Spillavhengighet Norge

Spillavhengighet Norge er en bruker- og pårørendeorganisasjon for personer som selv har, eller er pårørende til noen med spilleproblemer.

Spillavhengighet Norge tilbyr samtalegrupper i de store byene og hjelp per telefon.

Spillavhengighet Norge

Fjernbasert behandling

Det offentlige helsevesenet har et behandlingstilbud over internett der du får behandling hjemme hos deg selv. Det innebærer oppgaver på internett og ukentlige telefonsamtaler med behandler. Dette tilbudet krever ikke henvisning fra fastlege, og det er gratis. Behandlingen foregår over en periode på tre måneder.

Fastlegen

Spilleproblemer/spilleavhengighet er en diagnose som gir rett til behandling. Fastlegen din kan hjelpe deg og gi deg henvisning til et behandlings-tilbud. En spilleavhengig kan også utvikle andre lidelser som følge av avhengigheten, for eksempel angst og depresjon, som bør behandles. Også her er fastlegen en viktig hjelpeinstans.

Andre hjelpe- og behandlingstilbud