Spillevett

Ta det første skrittet

Har du spilleproblemer, eller kjenner noen som har det, er det hjelp å få. Erfaring viser at behandling av spilleproblemer gir gode resultater. Å søke hjelp er derfor et viktig skritt på veien til et bedre liv.

Kjennetegn spilleproblemer

Personer som er i faresonen eller som har spilleproblemer, skjuler ofte dette for omgivelsene. Vanlige kjennetegn på problemer med spill kan være:

  • Du tenker stadig på spill, og kjenner et sug etter å spille.
  • Du forsøker å vinne tilbake penger du har tapt.
  • Du føler behov for å spille for mer og mer penger, og du spiller oftere og oftere.
  • Du lyver for å skjule hvor mye tid og penger du bruker på spill.
  • Du tror at det bare er et spørsmål om å holde ut, og ikke la sjansen gå fra deg.
  • Du spiller for penger som skulle vært brukt til noe annet.
  • Du låner penger for å spille.

Når spill tar overhånd

Å ha problemer med spill innebærer at du kjennet er sug etter å spille, som du har vanskeligheter med å stå imot. Det kan føre til flere negative konsekvenser, som for eksempel dårlig råd, at du forsømmer dine nærmeste, eller får problemer på jobben. 

Hva kan du gjøre som pårørende

Spilleproblemer påvirker ikke bare den som spiller, men også deg som pårørende, venn eller kollega. Det er ofte du som merker problemet først, og som gjerne er den som tar initiativ til at spilleren skal bli kvitt sitt spilleproblem. 

  • Søk råd

    Det er krevende å være pårørende til en person med spilleproblemer, men det finnes råd og hjelp å få. Les mer om de ulike hjelpetilbudene lenger ned på siden.

  • Hva kan Norsk Tipping gjøre?

    Dersom du er bekymret for noen du kjenner, ta gjerne kontakt med oss. Vi kan ikke gi ut opplysninger om kunder, men vi kan følge opp med en undersøkelse eller ta direkte kontakt med kunden det gjelder.

  • Konkrete tiltak

    Bare spilleren selv kan stenge sin konto hos Norsk Tipping, men spilleren kan gi en pårørende fullmakt til å stenge hans/hennes mulighet til å spille hos Norsk Tipping i en kortere eller lengre periode.

  • Selvtest

    Hos Norsk Tipping kan du teste om du har spilleproblemer. Dersom det kjennes naturlig kan du tipse den du kjenner om å ta testen. Svarer han/hun ærlig, vil de få en god pekepinn på hvilket forhold de har til pengespill.

Ønsker du en samtale med oss?

Bruker du for mye tid, penger og energi på pengespill hos Norsk Tipping? Eller er du bekymret for spillevanene til noen du kjenner?

Det er mulig å få hjelp, enten det gjelder deg selv eller noen du er glad i. Hos oss kan du få rådgivning via telefon eller e-post. Tjenesten er gratis.

Send oss en e-post, så tar vi kontakt med deg.

Hjelpelinjen

Hjelpelinjen er et hjelpetilbud for deg som har, eller lurer på om du er i ferd med å få, spilleproblemer. Du som er pårørende kan også ta kontakt for å få hjelp.

Din henvendelse til Hjelpelinjen er alltid anonym.

Logo Hjelpelinjen

 

Spillavhengighet Norge

Spillavhengighet Norge er en bruker- og pårørendeorganisasjon for personer som selv har, eller er pårørende til noen med spilleproblemer.

Spillavhengighet Norge tilbyr samtalegrupper i de store byene og hjelp per telefon.

Spillavhengighet Norge

Fastlegen

Spilleproblemer/spilleavhengighet er en diagnose som gir rett til behandling. Fastlegen din kan hjelpe og henvise deg til et behandlingstilbud. En spilleavhengig kan også utvikle andre lidelser, for eksempel angst og depresjon, som bør behandles. 

Fjernbasert behandling

Behandlingen er et tre-måneders program som består av skriftlige arbeidsoppgaver og telefonsamtaler. Tilbudet er nasjonalt og gratis. All behandling foregår per telefon og ved hjelp av arbeidsoppgaver på nett.

Andre hjelpe- og behandlingstilbud