Spilleproblemer

Har spill tatt overhånd?

Er du i ferd med å miste kontrollen over spillingen, eller mistenker du at noen som står deg nær har utviklet et spilleproblem?

Kjennetegn

Personer med spilleproblemer skjuler gjerne problemet for omgivelsene. Vanlige tegn på problemer med spill – eller at du befinner deg i faresonen – er blant annet at:

  Du tenker stadig på spill, og kjenner et sug etter å spille.
  Du føler behov for å spille for mer og mer penger, og du spiller oftere og oftere.
  Du lyver for å skjule hvor mye tid og penger du bruker på spill.
  Du forsøker å vinne tilbake penger du har tapt.
  Du tror at det bare er et spørsmål om å holde ut, og ikke la sjansen gå fra deg.
  Du «trikser» med penger og spiller for penger som skulle vært brukt til noe annet. Kanskje har du lånt penger for å spille.

Spilleproblemer

Når spill tar overhånd

Å ha problemer med spill innebærer at du kjenner et sug etter å spille, som du har vanskeligheter med å stå imot. Det kan føre til flere negative konsekvenser, som for eksempel dårlig råd, at du forsaker dine nærmeste eller får problemer på jobben.

Et godt hjelpe- og behandlingstilbud

Ta det første skrittet

Har du spilleproblemer, eller kjenner noen som har det, er det hjelp å få. Erfaring viser at behandling av spilleproblemer gir gode resultater. Å søke hjelp er derfor et viktig skritt på veien til et bedre liv.

Behandling

Her kan du få hjelp

Dette er de viktigste hjelpetilbudene og behandlingstilbudene i Norge:

 

Hjelpelinjen

Ring gratis og anonymt, og diskuter din situasjon med helsepersonell.

 

Fastlege

Fastlegen din kan henvise deg videre til behandling.

 

Fjernbasert behandling

Helsevesenet tilbyr behandling over internett med ukentlig samtale på telefon.

 

Spillavhengighet Norge

Bruker- og pårørendeorganisasjon som tilbyr samtalegrupper og annen oppfølging.

Behandling

Pårørende

Spilleproblemer påvirker ikke bare den som spiller, men også deg som pårørende, venn eller kollega. Det er ofte du som merker problemet først, og som gjerne er den som tar initiativ til at spilleren skal bli kvitt sitt spilleproblem.

 

Søk råd

Det kan være krevende å være pårørende til en person med spilleproblemer. Men, mange har vært gjennom dette før deg, og kan tilby råd og hjelp. Et første skritt kan være å ringe Hjelpelinjen, snakke med fastlegen eller kontakte Spillavhengighet Norge.

 

Hva kan Norsk Tipping gjøre?

Dersom du er bekymret for et familiemedlem, ta gjerne kontakt med oss. Vi kan ikke gi ut opplysninger om kunder. Men, når vi får en bekymringsmelding vil vi følge opp med en undersøkelse, og eventuelt ta direkte kontakt med kunden det gjelder.

Konkrete tiltak

Bare spilleren selv kan stenge sin konto hos Norsk Tipping. Men, spilleren kan gi en pårørende fullmakt til å stenge hans/hennes mulighet til å spille hos Norsk Tipping i en kortere eller lengre periode.

Selvtest

Hos Norsk Tipping kan du teste om du har spilleproblemer. Når/dersom det kjennes naturlig kan du tipse den du kjenner om å ta testen. Svarer han/hun ærlig, vil de få en god pekepinn på hvilket forhold de har til pengespill.

Hjelpelinjen

Har spill blitt et problem?

Du kan ringe gratis og anonymt til Hjelpelinjen på telefon 800 800 40. Der møtes du av helsepersonell som er spesialister på spilleproblemer, som du kan diskutere din situasjon med. Hjelpelinjen gir deg også råd om hvor du kan søke hjelp videre, og kjenner til hvilke hjelpetilbud som finnes i nærheten av der du bor.

Fastlege

Fastlegen kan også hjelpe

Spilleproblemer/spilleavhengighet er en diagnose som gir rett til behandling. Fastlegen din kan hjelpe deg og gi deg henvisning til et behandlingstilbud. En spilleavhengig kan også utvikle andre lidelser som følge av avhengigheten, for eksempel angst og depresjon, som bør behandles. Også her er fastlegen en viktig hjelpeinstans.

Fjernbasert behandling

Har spill blitt et problem?

Det offentlige helsevesenet har et behandlingstilbud over internett der du får behandling hjemme hos deg selv. Det innebærer oppgaver på internett og ukentlige telefonsamtaler med behandler. Dette tilbudet krever ikke henvisning fra fastlege, og det er gratis. Behandlingen foregår over en periode på tre måneder.

Spillavhengighet Norge

Vi får daglig henvendelser

Spillavhengighet Norge er en bruker- og pårørendeorganisasjon for personer som selv har, eller er pårørende til noen med spilleproblemer. Spillavhengighet Norge tilbyr samtalegrupper i de store byene, og også hjelp per telefon 477 00 200. Telefonen er betjent mandag-torsdag i tidsrommet 10.00-15.00.

Andre hjelpe- og behandlingstilbud

Anonyme gamblere

Anonyme gamblere tilbyr selvhjelpsgrupper etter den såkalte 12-trinnsmetoden. Les mer på: http://www.ganorge.no.

NAV

NAV tilbyr gjeldsrådgivning. Du kan ringe anonymt til telefon 800 45 353, og få hjelp til å diskutere din situasjon. Du kan også ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor og avtale tid hos gjeldsrådgiver. Les mer på: https://www.nav.no.

Spillsnakk

https://spillsnakk.no driftes av Universitetssykehuset Nord-Norge, og tilbyr informasjon om pengespill, problemer med pengespill og mulighet til å chatte med en behandler gratis. Fagpersonene som betjener chatten har taushetsplikt ifølge helsepersonelloven. Samtalen lagres ikke.