Så mange ble Norsk Tipping-millionærer i 2022

I 2022 fikk hundrevis av nordmenn Telefonen fra Hamar – med et påfølgende solid påfyll på bankkontoen.

MILLIONGLIS I DET GANSKE LAND: Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping kan konstatere at 2022 ble et toppår med tanke på millionutbetalinger.
Forfatterbilde Norsk TippingOla ThorsetPublisert:1. januar 2023Endret:17. november 2023

Å vinne et millionbeløp i et av Norsk Tippings spill er ikke noe man bør budsjettere med. Til det er vinnersjansene altfor små. 

Samtidig er det en liten promilleandel av kundemassen som faktisk får ny status som millionær, etter å ha hatt tidenes flaks – i Lotto, Extra, Tipping, Eurojackpot, Flax eller noen av de andre spillene hos Norsk Tipping. 

Et av toppårene

2022 ble et år der Norsk Tipping delte ut ikke mindre enn 661 millionpremier. Med andre ord fikk hundrevis av nordmenn Telefonen fra Hamar; en samtale de neppe glemmer med det første. 

Ikke glem at Lotto har spillefrist kl. 18.00  lørdager

Hvis en summerer opp alle millionpremiene i 2022, er totalsummen mer enn 2,5 milliarder kroner. Eller helt nøyaktig: 2 521 474 663 kroner. I snitt har millionvinnerne vunnet rundt 3,8 millioner kroner hver. 

– Dette er et av toppårene for millionutbetalinger hvis en ser på antall vinnere. Kun i 2019 har vi hatt flere millionvinnere, da vi fikk 678, sier Ingrid Roterud Mathisen, lotteri- og trekningsansvarlig i Norsk Tipping. 

«Godstoget» Lotto

Det er Lotto som har klart flest millionutbetalinger i 2022 – med hele 298. Dette er inkludert de ekstra Supertrekningene (fire ganger årlig). Hvis en ser kun på de ordinære Lotto-trekningene, er tallet for millionutbetalinger 149. Det betyr at vi i 2022 i snitt fikk 2,9 Lotto-millionvinnere ukentlig.

– Lotto er på mange måter «godstoget» for Norsk Tipping, og spillets popularitet har holdt seg siden oppstarten i 1986. At det er flest millionvinnere i Lotto er ikke så rart. Det er spillet de fleste av kundene spiller - mer enn 1,8 millioner personer spilte Lotto i løpet av 2022. Vinnersjansen for førstepremie (1:5,4 mill. per rekke) gjør at det kommer flere millionvinnere her enn i for eksempel Vikinglotto og Eurojackpot – hvor sjansene er enda mindre.

– Ja, for de fleste av oss har jo hørt ganske friske forklaringer rundt vinnersjansen i Lotto. Og apropos tog: Blant  annet ble det lansert en teori om at det er større sjanse for å slippe en tennisball ut av vinduet på toget mellom Oslo og Trondheim – for så å treffe ei tilfeldig utplassert bøtte ved togskinnene – enn det er å treffe sju rette Lotto-tall?

– He he. Jeg skal ikke begi meg ut på noen sammenligninger av den typen, men én ting er sikkert: Det er veldig, veldig vanskelig å prikke inn de sju rette Lotto-tallene. Nærmest umulig, vil noen med god grunn hevde. Det er virkelig ikke noe man bør regne med. Samtidig: Når en ser på statistikken, er det nesten tre nordmenn som klarer det hver uke. Ganske utrolig, svarer Roterud Mathisen, og legger til at det sannsynligvis er grunnen til at mange spiller Lotto og ønsker å holde livet i drømmen om den store premien.Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.Millionutbetalinger i Norsk Tippings spill

Denne oversikten viser antall millionutbetalinger per spill i 2022. Totalt er det altså snakk om 661 millionutbetalinger.

  Lotto    298   Eurojackpot    122    Joker    69    Flax  53    Nabolaget  52  Vikinglotto    30    Extra    23    Keno    6    Tipping    5    KongKasino    3  

Nesten dobling i Eurojackpot

Hvis en sammenligner med tallene for 2021, er det ett spill som markerer seg med en sterk økning i antall millionutbetalinger: Eurojackpot. I året vi har lagt bak oss, fikk vi hele 122 millionutbetalinger, nesten en dobling fra året før (65 stk.). 

Ikke glem at Lotto har spillefrist kl. 18.00  lørdager

Forklaringen er ganske enkel.

– I mars innførte vi flere endringer i Eurojackpot, blant annet ved å innføre en ekstra trekningsdag, slik at man kunne spille både tirsdager og fredager. Siden vi garanterer en norsk millionutbetaling (1 million kroner) hver Eurojackpot-trekning, er det ikke så rart at antallet økte ganske klart fra 2022, sier Roterud Mathisen. 

Ringte storvinneren

Og når vi først er inne på Eurojackpot, er det ikke til å komme utenom at spillet er godt synlig på lista over de høyeste utbetalingene i 2022. 

Den aller største premieutbetalingen i fjor, kom fredag 18. mars, da en kvinne fra Østlandet ble én av to som prikket inn samtlige tall på sin Eurojackpot-kupong. Det betød en svimlende vinnersum på 436 230 000 kroner

Ingrid Roterud Mathisen var den som hadde æren av å ringe storvinneren. 

– Det har blitt noen oppringninger til storvinnere opp gjennom årene, men det er like spesielt hver gang. Litt nervøsitet er det; for hvordan reagerer den i andre enden når Telefonen fra Hamar ringer? Og kommer vedkommende til å tro på det jeg har å si? Men også denne gangen gikk det veldig bra, og vi hadde en fin prat den aktuelle kvelden – i tillegg til gode samtaler senere. Vinneren har det veldig bra, sier Roterud Mathisen, som legger til at østlandskvinnen benyttet seg av Norsk Tippings tilbud om økonomisk veiledning hos en ekstern partner. 

Her er topplista for utbetalinger i 2022 (klikk på lenkene for å lese vinnerartiklene)

  1.    436,2 mill.    Eurojackpot 18. mars    Kvinne fra Østlandet    2.    124,8 mill.    Vikinglotto 20. juli    Kvinne fra Drammen    3.    82,8 mill.    Vikinglotto  12. oktober    Kvinne fra Oslo  4.    56,4 mill.    Vikinglotto 25. mai  Mann fra Trøndelag  5.    55,3 mill.  Vikinglotto 23. mars  Mann fra Rogaland    6.    46,5 mill.  Eurojackpot 15. juli   Kvinne fra Trøndelag      7.    40,9 mill.   Vikinglotto 6. april   Mann fra Bergen    8.    24 mill.     Eurojackpot 16. september     Mann   9.    22,3 mill.   Eurojackpot 25. februar   Mann fra Nittedal, Viken     10.    22,1 mill.      Eurojackpot 26. august    Mann fra Stjørdal, Trøndelag   

Andre tall og fakta fra 2022

  • Viken er fylket med flest millionærer (172), fulgt av Vestland (64) og Trøndelag (59).

  • Rekkefølgen er den samme hvis man ser på utbetalinger totalt: Viken (463,1 mill.), Vestland (219,4 mill) og Trøndelag (218,5 mill.)

  • Fordeler man vinnere per 1 000 innbyggere, er bildet noe annerledes for fylkene. Topp tre ser da slik ut: Nordland (0,19 millionærer per 1 000 innbyggere), Troms og Finnmark (0,17 millionærer per 1 000 innbyggere) og Innlandet (0,16 millionærer per 1 000 innbyggere). 

  • Menn står bak 61 prosent av millionpremiene, 39 prosent er kvinner.

Ikke glem at Lotto har spillefrist kl. 18.00  lørdager

Relaterte artikler