flax

Her er Flax-vinnerne vi ikke glemmer

Flax kommer i mange former, og det samme gjør vinnerhistoriene til de som er så heldige å skrape frem en premie. Her er et knippe vinnersaker vi - og de - husker godt.

BREDE GLIS: (F.v.) Kristian Sivertsen, Malin Ramberg, Lise Edlund Salte, Ann-Kristin Fraagat og Morten Rakeie Moen er blant de mange som kan sies å ha hatt godt med Flax.
Forfatterbilde Norsk TippingGunhildVike NeråsPublisert:21. september 2021Endret:3. januar 2023

Det er ikke alle forunt å se symbolene trosse alle odds og komme tre på rad når man skraper Flax-lodd. Her er en heldig håndfull som har opplevd akkurat det, og som trolig kommer til å huske følelsen for alltid.

Så Flax at valget falt på MillionFlax

Kristan Sivertsen (35) fra Nesna har alltid ansett seg selv som heldig - bare ikke i spill.

- Jeg har kone og tre kjekke unger så jeg har vunnet i kjærlighet, men jeg har ikke pleid å vinne verken i lotterier, på basarer, eller annet, sier vinneren, som likevel prøvde lykken på MillionFlax 21. juli.

Det var kanskje ikke så dumt, for der lå det én million kroner og ventet.

- Jo takk, det var ikke verst! Skikkelig moro! Sa Nesna-mannen, som nettopp hadde startet eget bryggeri og ikke var det minste i tvil om hva millionpremien skulle gå til nå som han fikk litt ekstra å rutte med.

- Jeg har lyst til å skifte tak på huset.

Så Flax at pappa tok med det siste loddet

Fredag 14. mai startet slik en god bursdag bør for Malin Ramberg fra Flatåsen i Trondheim. Med gaver, kake og ballonger ble hun vekket av familie og venner på den store 20-årsdagen.

Faren til Malin hadde et par dager i forveien kjøpt til sammen åtte BilFlax-lodd som han skulle overraske datteren med som en hyggelig tilleggsgave. Men denne gangen var det noe ganske annet enn småbeløp som skjulte seg bak skrapefeltet: Malin endte opp med en splitter ny BMW X5 xDRIVE45e PLUG-IN HYBRID.

Les også: Å ta pauser kan forhindre spilleproblemer

– Det rare er at jeg hatt på følelsen noen dager nå at pappa ville gi meg en bil. Likevel har jeg skjønt at det var lite realistisk. Bil er dyrt, og broren min fikk ikke bil på 20-årsdagen sin.

Men bil ble det altså – og for de fleste, kanskje ikke en bil man forbinder med en typisk førstegangsbil. Det hører også med til historien at det var på nære nippet at vinnerbilen gikk til noen andre.

– Vinnerloddet var det siste på remsen med BilFlax-lodd. Hadde pappa bare kjøpt syv lodd, hadde ikke vinnerloddet blitt med.

Det er kanskje like greit at personen som eventuelt kjøpte BilFlax-lodd den 12. mai på Rema 1000 Flatåsen, rett etter pappaen til Malin Ramberg, sannsynligvis ikke er klar over det.

RIMELIG FORNØYD: 20-årsdagen går sent i glemmeboka for Malin Ramberg, som endte opp med ny bil på ett av BilFlax-loddene fra pappa. (Privatfoto)

Så Flax at det var tid før bursdagen

Lise Edlund Salte skulle i bursdagsfest til barnebarna, og hadde kjøpt noen lodd digitalt for å fordrive tiden. Ett av de var Flax for Livet - og der ble det faktisk full klaff: Lise vant 20 000 skattefrie kroner i måneden i 20 år.

- Det gikk egentlig ikke helt opp for meg før dere ringte nå, sier Lise når hun får Telefonen fra Hamar, og forteller at hun hadde problemer med å overbevise særlig moren om at hun hadde vunnet.

- Hun trodde ikke på meg. Hun var sikker på at dette måtte være svindel, men det stod jo der på skjermen: "Gratulerer", fra Norsk Tipping, forteller hun.

Ekstra morsomt er det kanskje at valget faktisk stod mellom to ulike Flax-lodd. Lise vurderte også MillionFlax, hvor toppremien er 1 million kroner, men endte altså opp med Flax for Livet, som over tid vil gi henne en samlet premie på rundt 4,8 millioner kroner.

Så Flax at det var én null til

Ann-Kristin Fraagat fra Skedsmokorset har vi skrevet om flere ganger, men det er med god grunn. Fjorårets vinner hadde hellet med seg på selveste påskeaften i fjor. Omringet av nærmeste familie, skrapte hun seg frem til en halv million kroner, men trodde først hun hadde vunnet 50 000 kroner.

Da det viste seg at hun hadde oversett én null og det i realiteten var 500 000 kroner, steg stemningen i været.

- Det som skjedde i fjor med PåskeFlax var helt fantastisk. Pengene står fortsatt på sparekonto og venter på at jeg kan ta med mann, barn og barnebarn på ferie, sier Ann-Kristin når Norsk Tipping ringer et år senere.

-Jeg er veldig glad i både Hellas og Italia, hvor jeg tidligere har hatt noen fantastiske sykkelturer. Men jeg har ikke enerett på bestemmelse av reisemål så vi får se hva de andre ønsker.

Les også: Spillevett: Er du risikotager eller realist?Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider. Så Flax at det tok lang tid å bestemme seg

Morten Rakeie Moen og samboeren hadde lenge snakket om å kjøpe ny bil.

- Jeg lå fortsatt i senga mens ungene så på tv på mårrakvisten. Jeg kjedet meg litt, så jeg skrapte noen Flax-lodd på mobilen, og plutselig vant jeg på det tredje eller fjerde loddet. Jeg skjønte først ikke hva som hadde skjedd, sier han og ler.

Morten hadde rett og slett sikret seg toppremien i BilFlax, en BMW X5 XDrive45e Plug-in hybrid, og allerede 20. august var det tid for overlevering av prakteksemplaret. Jomfruturen gikk strake veien hjem til Aulie i Nes kommune, Viken, og sjelden har man vel sett en så fornøyd vinner - se video av overrekkelsen her.

GLISET: Direktør for kundemøte i Norsk Tipping, Thorbjørn A. Unneberg (t.h.), fikk det ærefulle oppdraget å overrekke vinnerbilen til Morten Rakeie Moen. Se video av overrekkelsen via lenken over.

Flere med Flax

Det er fryktelig mange historier å fortelle når det gjelder Flax. Her er noen flere fra så langt i 2021:

Fylker med Flax

I 2020 var det 51 ekstra heldige Flax-kjøpere som fikk oppleve følelsen av å skrape frem 1 million eller mer, og til sammen ble det utbetalt ca. 75 millioner kroner i hovedpremier til Flax-vinnere.

Her er en fylkesvis oversikt over fjorårets heldige:

Viken11 millionærerVestland9 millionærerOslo8 millionærerTrøndelag5 millionærerRogaland5 millionærerTroms og Finnmark4 millionærerNordland3 millionærerVestfold og Telemark  3 millionærerMøre og Romsdal2 millionærerAgder1 millionær

(PS: Dersom man skulle lure på hvilken ukedag hvor flest folk vinner på Flax, har vi faktisk svaret - det er lørdag.)

Les mer: Spilleavhengige møtes med gammeldagse fordommer

Så Flax at det fortsatt er igjen 12 millioner

MillionFlax har nå fått av seg badedrakta og er klar for høsten i lune lag og farger. Foreløpig har ingen av de 12 førstepremiene på 1 million kroner gått - men kanskje det endrer seg i helgen? MillionFlax kan kjøpes over disk hos Norsk Tippings kommisjonærer i butikker og kiosker.

Vinnersjanse Flax

Flax tilbys både som fysiske og digitale skrapelodd. Det er en rekke forskjellige Flax-lodd - fysisk og digitalt - med forskjellige spillegenskaper, premiestiger og forskjellig vinnersjanse.

Fysisk Flax er trykt opp i opplag, og er et forhåndstrukket lotteri. Vinnersjansen for toppremie i hvert enkelt spill vil da være antall lodd som er trykket opp delt på antall toppremier som er fastsatt. Et eksempel: I MillionFlax er vinnersjansen for toppremien på 1 million kroner 1:600 030. Det betyr at det i gjennomsnitt vinnes en toppremie for hver gang det er solgt 600 030 lodd. Vinnersjansen for toppremier og øvrige premier er trykket bak på hvert lodd. 

Digitale Flax-lodd tilbys i form av en umiddelbar trekning på nett/mobil/app. Det betyr at vinnersjansen er den samme hver gang det spilles, ikke gjennomsnittlig som hos fysiske Flax-lodd. 

Alle Flax-lodd har 18-års aldersgrense. Hjelpelinjen.no

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023: (alle typer Flax-lodd): 17 219 171 (fysiske Flax lodd:  7 625 376, digitale Flax-lodd: 9 593 795)

  • Antall førstepremieutbetalinger 2023 (i lodd med toppremie på 1 million kroner eller mer: 44 (29 millionutbetalinger fysisk Flax, 15 millionutbetalinger digital Flax)

  • Antall millionærer i 2023: 44

  • Høyeste premieutbetaling i 2023: 4 800 000 kr (Flax for livet, fysisk lodd)

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler